ambasador kine

Ji Ping: Kini je drago vidjeti ujedinjenu, stabilnu i otvorenu Evropu

ji ping

Ambasador NR Kine je malicioznim proglasio tvrdnje o „kineskoj prijetnji“ i Kini koja vrši utjecaj i politički prodor na Balkanu

Kina i zemlje na Balkanu imaju tradiciju prijateljske razmjene. Dvije strane imaju veliku ekonomsku komplementarnost, i dosta toga zajedničkog, kao i veliki prostor za saradnju kada je riječ o savladavanju izazova i podsticanju rasta, izjavio je u razgovoru za Fenu novi ambasador Narodne Republike Kine u BiH Ji Ping.

– Proteklih godina, pod vodstvom Inicijative “Pojas i put” i saradnje 16+1, praktična saradnja između dvije strane je postigla plodne rezultate. Sljedećeg mjeseca će se održati Drugi forum za međunarodnu saradnju „Pojas i put“ i Osmi samit 16+1 u Dubrovniku. Vjerujem da će obje konferencije donijeti više vitalnosti saradnji Kine i zemalja u ovom regionu – rekao je Ji.

Ambasador NR Kine je malicioznim proglasio tvrdnje o „kineskoj prijetnji“ i Kini koja vrši utjecaj i politički prodor na Balkanu.

– Lideri Kine su u više navrata poručili da će kineska strana dosljedno podržavati “zlatno pravilo” opsežnih konzultacija, zajedničkih doprinosa i uzajamne koristi, te zagovarati da svi zajedno rade u cilju unapređivanja saradnje. Mi smo spremni da se razgovara o trilateralnoj i multilateralnoj saradnji. Termoelektrana u Stanarima u Republici Srpskoj, koju je gradila kineska kompanija, je predana britanskoj kompaniji EFT. Projekat Blok 7 Termoelektrane u Tuzli, koji se nalazi u Federaciji BiH, će također koristiti opremu treće strane, kao što su SAD i Njemačka. Sve to su dobri primjeri – rekao je ambasador NR Kine u BiH.

Ji je istakao kako zajednička korist znači zajedničku pobjedu. Prosječna mjesečna plata 2018. godine u Stanarima, gdje se nalazi termoelektrana, dosegla je do 1.210 KM, po čemu je na prvom mjestu među općinama u RS-u. Svi ekološki indikatori Termoelektrane strogo provode standarde EU. Lokalni građani su, podsjetio je, čak mislili da ne radi zbog toga što nema buke i crnog dima.

– Vjerujem da će biti ista priča i za projekat Blok 7 termoelektrane u Tuzli u budućnosti. Činjenice dokazuju da Inicijativa “Pojas i put” i 16+1 nisu “dužnička zamka”, već “ukusna pogača”. Nisu ni geopolitički instrumenti, već prilike za zajednički razvoj – rekao je Ji Ping, te dodao kako svim novim stvarima je potreban proces razvija koji „ide od sumnje do razumijevanja i konačno do priznavanja“.

– Pozdravljamo sve sfere društva u BiH da uzmu aktivno učešće i slobodno daju konstruktivne prijedloge kako bi se zaista implementiralo pravilo opsežnih konzultacija, zajedničkih doprinosa i uzajamne koristi – istakao je.

Ambasador NR Kine u BiH je rekao kako je Kini drago da vidi ujedinjenu, stabilnu, otvorenu i prosperitetnu Evropu. Iako postoji još nekoliko zemalja koje nisu članice Evropske unije, Kina podržava pridruživanje zemalja Balkana, uključujući i BiH, Evropskoj uniji. Kina dosljedno podržava proces evropskih integracija, težnju ka osnaživanju EU kroz jedinstvo, te se zalaže za svestrano i balansirano razvijanje odnosa sa institucijama i članicama EU, kao i drugim zemljama u Evropi, uz međusobno unapređivanje.

– Saradnja Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, zasnovana na zajedničkim interesima i stvarnim potrebama, je otvorena i transparentna saradnja međusobne koristi i sveobuhvatne pobjede. Pozivamo na podršku i konstruktivno učešće EU i drugih strana – istakao je.

Kineski ambasador je podvukao da je Kina najveća zemlja u razvoju, dok je EU najveća unija razvijenih zemalja.

– Kina uvijek stavlja Evropu na važno mjesto svojih vanjskih odnosa. Posjeta predsjednika Kine Xi Jinpinga Evropi krajem marta, prvoj destinaciji ovogodišnjih posjeta, u potpunosti pokazuje da Kina pridaje veliku važnost Evropi. Kina i EU trebaju ojačati međusobno povjerenje. Kina će nastaviti jačati razmjenu na visokom nivou sa EU i njenim članicama, u potpunosti koristeći ulogu strateškog vodstva koju mehanizam Sastanaka lidera Kine i EU igra u razvoju sino-evropskih odnosa. Kineski premijer Li Keqiang će posjetiti sjedište EU sljedećeg mjeseca. Tom prilikom će, zajedno sa liderima EU, održati novu rundu dijaloga lidera Kine i EU. Očekuje se da će se dvije strane, kroz ovu rundu dijaloga, odnositi prema sino-evropskim odnosima sa strateškog i dugoročnog stajališta, te promovirati zdrav i stabilan razvoj sino-evropskih odnosa u duhu međusobnog poštovanja, uzajamnog razumijevanja i ciljanog unapređenja saradnje – rekao je Ji.

Osvrćući se na učestale medijske napise i kritike Kine kada je u pitanju situacija u Autonomnoj pokrajini Xinjang, ambasador Ji je naglasio kako je riječ o multietničkom području na kojem, između ostalih, živi 13 miliona muslimana.

– Bio sam u više navrata u Xinjangu. Imam prijatelje iz tog dijela Kine među kojima su i etnički Hani i Ujguri. Vidio sam da zajedno harmonično žive sve etničke grupe, ljudi žive i rade u miru, te u potpunosti uživaju slobodu vjeroispovijesti. Trenutno u Xinjangu ima 24,4 hiljade džamija, u prosjeku jedna džamija na 530 muslimana. Taj razmjer je mnogo veći od onoga u pojedinim zemljama koje nas kritiziraju – rekao je ambasador NR Kine u BiH.

On je apsolutnom neistinom proglasio optužbe da su Centri za strukovno obrazovanje i obuku u Xinjangu „koncentracioni logori“ u kojima je navodno zatvoreno preko milion muslimana.

– Centri za strukovno obrazovanje i obuku su nastavne ustanove. Pored podučavanja državnog pravnog znanja i zajedničkog jezika, osiguravaju se i razne stručne obuke kao što su e-trgovina, prerada hrane, itd. Polaznici mogu redovno ići kući i obezbijeđena je menza sa halal hranom, tako da su ljudska prava u potpunosti poštovana i zaštićena. Da li postoje takvi dobri “koncentracioni logori” u svijetu – rekao je ambasador Ji.

On je dodao kako je istinu ipak najbolje posvjedočiti vlastitim očima.

– U posljednje vrijeme, pozivali smo predstavnike iz nekih zemalja i međunarodnih organizacija da posjete Centre za strukovno obrazovanje i obuku u Xinjiangu. Mnogi od njih su izrazili objektivan i pravedan stav. Usvojena je rezolucija, koja cijeni napore učinjene od kineske vlade s ciljem brige prema muslimanima, na sastanku Vijeća ministara vanjskih poslova Organizacije islamske saradnje (OIC) koji je održan u Abu Dabiju početkom marta. Prošle godine je 150 miliona turista posjetilo Xinjiang, među kojima je više od 2,6 miliona iz inostranstva. Izražavamo dobrodošlicu i prijateljima u BiH da posjete Xinjiang kada budu imali priliku – rekao je ambasador NR Kine u BiH.

Govoreći o odnosima Pekinga i Washingtona u kontekstu kompanije Huawei koja je prisutna i u BiH, ambasador Ji je rekao kako se odnosi Kine i Sjedinjenih Država ne pogoršavaju, ali da postoje neki sukobi i sporovi.

– Svakoj poštenoj i nepristranoj osobi je sasvim očito da nedavna akcija protiv određene kineske kompanije nije čisti pravosudni predmet, već interveniranje u ekonomska djelovanja političkim sredstvima. Kompanija Huawei je svjetski snabdjevač tehnike i posluje u više od 170 zemalja, te je potpisala komercijalne ugovore o 5G sa više od 20 zemalja. Službenici Savezne kancelarije za informacijsku sigurnost Njemačke i Nacionalnog centra za cyber-sigurnost Britanije su nedavno potvrdili da nisu našli nikakve dokaze da djelovanje kompanije Huawei predstavlja sigurnosnu prijetnju. Ni gigantske kompanije ovog sektora kao što su Vodafone i Ericsson ne podržavaju SAD u skučavanju Huaweija – rekao je Ji.

On je kazao da kineska vlada odlučno štiti legitimne i zakonite interese kineskih preduzeća.

– Podržavamo kompaniju o kojoj je riječ u traženju zakonske zaštite kako bi zaštitila svoje interese. Također, nadamo se da će relevantne strane poštovati tržišno pravilo pravedne i slobodne konkurencije kako bi se stvorio fer i pravedan tržišni ambijent za investicije kineskih preduzeća. Trenutno, Huawei se aktivno priprema za učešće u izgradnji 4G mreže i “pametnog grada” kao i “sigurnog grada”, koji će ponuditi BiH više od 300 radnih mjesta, te pokreće Program stažiranja “Sjeme za budućnost”, namijenjen univerzitetskim studentima u BiH, što će uveliko doprinijeti razvoju telekomunikacijske industrije, ekonomije i društva BiH – rekao je u razgovoru za Fenu ambasador Narodne Republike Kine u BiH Ji Ping.