komesarka evropske unije

Johansson: Vidljivo je poboljšanje u upravljanju migracijama u BiH

johanson cikotic

Komesarka Evropske unije za unutrašnje poslove sastale se sa ministrom sigurnosti BiH, direktorom Granične policije BiH i direktorom Službe za poslove sa strancima BiH

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić, direktor Granične policije BiH Zoran Galić i direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić danas su u Sarajevu razgovarali s komesarkom Evropske unije za unutrašnje poslove Ylvom Johansson i šefom Delegacije EU u BiH ambasadorom Johannom Sattlerom, javlja Anadolu Agency (AA).

Komesarka Johansson je prethodno imala sastanke u Vijeću ministara BiH i Predsjedništvu BiH, a s obzirom da je fokus posjete bio na migracijama, jučer je posjetila Bihać, te sa ministrom Cikotićem obišla privremeni prihvatni centar Lipa, kako bi se na licu mjesta uvjerila u uslove u kojima borave migranti.

“Istakla je da je očito poboljšanje uslova u Lipi te da je to ohrabrujuće, posebno nakon situacije u decembru prošle godine. Također, naglasila je da će EU nastaviti pružati podršku i biti snažan partner BiH u jačanju kapaciteta za upravljanje migracijama”, saopšteno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Predstavnici bh. delegacije potvrdili su opredijeljenost BiH da nastave jačanje sigurnosti i suzbijanje ilegalnih migracija, ali i stvaranje adekvatnih uslova za boravak migranata u prihvatnim centrima.

“Tokom sastanka razgovarano je o potrebi jačanja saradnje u borbi protiv prekograničnog kriminala, posebno protiv krijumčarenja i trgovine ljudima, te uspostavljanju saradnje BiH sa sigurnosnim agencijama Evropske unije”, ističe se u saopštenju ministarstva.