Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jonathan Moore: BiH mora imati neutralnog državnog operatera

moore osce

Državni emiter pripada Bosancima i Hercegovcima, oni imaju pravo imati neutralan izvor vijesti, jer bez javnog emitera nije uopšte moguće razmišljati o ispunjavanju međunarodnih standarda i BiH mora imati neutralnog državnog emitera, rekao je u razgovoru za Dnevnik 2 BHT1 šef Misije OSCE u BiH Jonathan Moore.

On je kazao da je u BHRT-u odavno krizna situacija i odavno nema rješenja i finansija za javne emitere.

“BiH je demokratsko društvo i u skladu sa zakonom i Ustavom, političari moraju riješiti to pitanje, i to što prije. Rješenja nema odavno i sada vidimo posljedice toga”, dodao je.

Naglasio je važnost postojanja neutralnog državnog javnog emitera, kakav je BHRT:

“Demokratski izabrani lideri moraju raditi stvari u ime svih Bosanaca i Hercegovaca. Državni emiter pripada Bosancima i Hercegovcima, oni imaju pravo imati neutralan izvor za vijesti i sve što se dešava u ovoj zemlji. Bez javnog emitera nije uopšte moguće razmišljati o ispunjavanju međunarodnih standarda. BiH mora imati neutralnog državnog emitera”, rekao je Moore.

Ponovio je da OSCE ne želi da dođe do obustave emitiranja programa BHRT-a.

“Kada ja razgovaram sa ljudima u BiH, čujem razne stvari jer imamo tri emitera u ovoj zemlji, Ipak, mislim da ljudi shvataju važnost i visoku ulogu BHRT-a”, kazao je Moore.