Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Alen Šeranić

Još 42 osobe zaražene virusom korona u RS-u

seranic

Šeranić je dodao da je dobro da raste broj lica koja su oporavljena, navodeći da ih je sada 56, te da je pod kontrolom treće žarište u Banjaluci

Republici Srpskoj (RS) novi virus korona potvrđen je kod još 42 osobe, čime se ukupan broj zaraženih u tom bh.entitetu povećao na 346 osobe, a 56 je opravljenih – rekao je danas ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

Precizirao je da je od ukupnog broja oporavljenih 35 iz Banje Luke, a Šeranić kaže da je oporavila većina osoba iz trećeg žarišta iz Banje Luke.

U protekla 24 sata testirano je 216 uzoraka, a od pozitivna 42, kako je rekao, 24 su muškarca i 18 žena, uglavnom srednje životne dobi.

Šeranić je rekao da je 27 osoba iz Banje Luke, četiri Laktaša, tri iz Šipova, dvije iz Mrkonjić Grada i po jedna iz Kotor Varoši, Čelinca, Kneževa, Ribnika, Prnjavora i Novog Grada/Bosanskog Novog.

– Radi se uglavnom o osobama koje su inficirane iz porodočnim žarištima, a 10 njih je ranije bilo u kotaktu s pozitinim na Covid-19 – rekao je resorni entitetski ministar i dodao da se virus proširio u zajednici i desetak osoba nije moglo da navedu tačan kontakt zaraze.

Na respiratorima u UKC-u Banja Luka je trenutno pet pacijenata.

Trenutno je u RS-u pod zdravstvenim nadzorom 7.233 osobe, a iz zdravstvenog nadzora izašlo je ukupno 14.417 osoba.

Do sada je u tom bh.entitetu izvršeno ukupno 3.025 laboratorijska testiranja.

U RS-u 11 osoba je preminulo od posljedica Covida-19.