BiH

nagli porast

Još 62 osobe zaražene u RS-u, najviše iz Banje Luke!

25/06/2020

Zeljković je istakao da novozaraženi imaju blažu kliničku sliku, ali je neizvjesno kakva će ona biti ubuduće

U protekla 24 sata u Republici Srpskoj je testirano 375 osoba, a kod 62 je potvrđen koronavirus, što je pogoršanje epidemiološke situacije u odnosu na protekle dane, upozorio je v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

Naglasio je da sve mjere prevencije širenja koronavirusa ostaju na snazi.

U pitanju je 17 osoba iz Banje Luke, po šest iz Prijedora i Zvornika, pet iz Srpca, četiri iz Teslića, po tri iz Bosanske Dubice, Kotor Varoši i Mrkonjić Grada, po dva u Modriči, Doboju i Laktašima, te po jedno iz Ljubinja, Foče, Milića, Vlasenice, Јezera, Ugljevika, Trebinja, Prnjavora i Kneževa.

Zeljković je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci apelovao da se poštuju sve preporuke zaštite, iako sve pozitivne osobe imaju blažu kliničku sliku i radi se uglavnom o mlađoj populaciji. Ali, kako kaže, ne može se odrediti kakva će biti situacija u narednom periodu.

– Ostaje obaveza korištenja maski u zatvorenom prostoru, a na većim okupljanjima i na javnom prostoru – ukazao je direktor Instituta za javno zdravstvo RS.

Smatra da je došlo do nepoštivanja mjera te ukazao da građani moraju pojačati ličnu higijenu te primjenjivati fizičku distancu.

Zeljković napominje da je neophodno da se građani pridržavaju tih mjera kako bi zdravstveni sistem tog bh.entiteta ne bi bio preopterećen.

Epidemiologinja u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske Jelena Đaković-Dević kazala je da je do sada u tom bh.entitetu testirano 35.326 osoba na Covid-19, od toga 2.037 je pozitnivnih, oko 63 posto je oporavljenih. Prijavljen je 121 smrtni slučaj od posljedica Covid-19.

Đaković-Dević je potvrdila je da je tokom vikedna došlo do porasta broja hospitaliziranih osoba, ali da je situacija još uvijek pod kontrolom, iako virus „cirkuliše”.

Komentari

Autor: Fena/Fokus

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.