ski centar na manjači

Još jedan Dodikov projekat doživio krah

dodik manjaca

Izbori su prošli, skijaška sezona u BiH je propala, i na Jahorini i na Bjelašnici, a ispostavilo se da ni obećanih 53 miliona maraka za gradnju skijališta na Manjači nije izvjesno. Pravljenje ovog skijališta je, prema procjenama stručnjaka, nemoguća misija, kao što je to bio i Dodikov projekat „Turistički centar Klekovača“ kod Drinića

U augustu prošle godine predstavljen je master plan za izgradnju ski centra na Manjači kod Banjaluke, za koji je, kako je tada saopšteno, Vlada Republike Srpske već obezbijedila 53 miliona konvertibilnih maraka.

„Sada je to vrijeme, izbori, predizbori, pa mnogi misle da je ovo baš organizovano iz tog razloga. Neki neće da prihvate to, ali svako ima pravo da se politički ili na bilo koji drugi način izražava. Ali mi ćemo ovo završiti. Mi smo tako odlučlii i to će tako biti“, rekao je tada Milorad Dodik, koji će nakon toga zasjesti na poziciju predsjednika RS.

Mnogi su već tada upozoravali da je zbog nadmorske visine, oko hiljadu metara, na Manjači iluzorno praviti skijaški centar, jer su godinama ranije propale sezone u skijaškim centrima u Evropi (smještenim na sličnoj nadmorskoj visini) zbog nedostatka snijega i visokih temperatura. Kako Dodik ne mari ni za čije mišljenje, osim što računa šta mu može donijeti političku korist, ostao je pri tvrdnji da će se projekat ski centra na Manjači sprovesti, piše Žurnal.

Izbori su prošli, skijaška sezona u BiH je propala, i na Jahorini i na Bjelašnici, a ispostavilo se da ni obećanih 53 miliona maraka za gradnju skijališta na Manjači nije izvjesno.

Nosilac projekta je Olimpijski centar „Jahorina“, čiji direktor Dejan Ljevnajić tvrdi da postoji kreiran plan za oživljavanje ovog planinskog lokaliteta.

“Prvo na redu je usvajanje odluke od strane Vlade RS, te nakon toga bi Vlada trebalo da zaduži Olimpijski centar Jahorina za izgradnju“, rekao je Ljevnaić za Žurnal.

Znači, sve od početka, jer je premijer RS 17. avgusta prošle godine sve predstavio kao gotovu stvar.

„Zato smo pozvali ljude iz Olimpijskog centra `Jahorina` da učestvuju u realizaciji ovog projekta“, kazao je Višković.

Od skijaškog centra, kako je najavljen, projekat Manjača evoluirao je ka turističkom centru, gdje bi okosnica bio ljetni turizam, dok bi zimi Manjača bila „prigradsko skijalište“.

„Okvirni plan je da Manjača bude prigradsko skijalište koje bi svojim kapacitetima ispunjavalo zahjeve lokalnih gostiju i turista koji bi dolazili na dnevni ili vikend boravak. Fokus bi svakako bio i na ljetnjim sadržajima, adrenalinskim atrakcijama i razvoju ljetnjeg planinskog turizma koji je posljednjih godina u ozbiljnoj ekspanziji. Detaljan plan od strane Olimpijskog centra Jahorina će biti izložen tek ukoliko se uspješno realizuju prva dva koraka, dakle usvajanje odluke o izgradnji i prebacivanje realizacije projekta na Olimpijski centar Jahorina“, navodi Ljevnaić za Žurnal.

Prije pola godine Ljevnaić je govorio nešto drugačije.Tokom predstavljanja plana izgradnje budućeg ski-centra na Manjači, on je tada rekao da realizacija tog projekta podrazumeva izgradnju, između ostalog, jedne šestosedne žičare kapaciteta 3.000 skijaša, dvije staze, najmoderniji sistem osnježavanja, koji će garantovati minimum 120 dana skijanja! I sve to, kako je ranije najavljeno, trebalo je da bude gotovo za tri godine.

Dejan Ljevnaić

Osim što su postala upitna sredstva za realizaciju projekta, tu je i problem neriješenog pitanja državne imovine, s obzirom na to da je deset posto zemljišta, od 75.000 metara kvadratnih na koliko bi ski centar na Manjači trebalo da se prostire, u vlasništvu „Šuma Srpske“. Prema presudi Ustavnog suda BiH nadležnost nad šumskim zemljištem ima država, ali Milorad Dodik ostaje pri svome. Vladajuća većina u Narodnoj skupštini RS je nedavno ponovo izglasala Zakon o nepokretnoj imovini, a Dodik i dalje tvrdi da šume, vode, vazduh… na teritoriji RS pripadaju tom bh. entitetu.

Ljevnaić je oprezniji i ne tako isključiv kao Dodik.

„U prijedlogu je navedena činjenica da se projekat realizuje na zemljištu mješovite vlasničke strukture, a sa većinskim udjelom različitih fizičkih lica (90 posto), predlaženo je da se resorno ministarstvo obrati pravobranilaštvu za prijedlog modela po kojem će se rješavati imovina“, objašnjava u odgovoru Žurnalu.

Pravljenje skijališta na Manjači je, prema procjenama stručnjaka, nemoguća misija, kao što je to bio i Dodikov projekat „Turistički centar Klekovača“ kod Drinića. Banjalučki Institut za građevinarstvo, čiji su vodeći ljudi bliski vrhu vlasti u RS, je dobio posao vrijedan 20.000 KM da sačini studiju opravdanosti izgradnje ski-centra na Manjači.

Direktor OC „Jahorina“ priznaje da je zbog niskih temperatura poprilično zakasnila ovogodišnja skijaška sezona na Jahorini i da su zbog toga već zabilježeni gubici od deset miliona maraka. OC „Jahorina“ je jedan od rekordera gutanja budžetskog novca za razno-razne projekte koji ne donose dobit.

OC „Jahorina“ preživljava zahvaljujući podršci iz budžeta i ogromnim kreditnim zaduženjima, koja odobrava Vlada Republike Srpske. Poslednje zaduženje bilo je ono od 133,8 miliona maraka u maju prošle godine. Vlast i dalje forsira „OC „Jahorina“, uprkos tome što će se, prema ocjeni Društva za upravljanje investicionim fondovima “Kristal Invest” (o čemu je ranije pisao portal Capital.ba), obaveze preduzeća do kraja 2024. godine povećati na čak 201,2 miliona KM, dok će istovremeno dobit biti skromnih 1,6 miliona maraka.