obećanja, obećanja

Još jedna Novalićeva posjeta Patizanskom groblju u Mostaru, hoće li i ova biti beskorisna?

novalic partizansko groblje

Kazao kako će učiniti sve da se ponovno revitalizira ovaj spomenik

Predsjednik Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić obišao je u četvrtak devastirano Partizansko spomen groblje u Mostaru kazavši pri tome kako ovakvo nešto mogu napraviti samo vandali, divljaci, ali i bezbožnici.

– Uvijek se pitamo kakvi su to ljudi koji skrnave i uznemiravaju kosti mrtvih ljudi. Uložili smo ogroman napor i trud 2018. godine za revitalizaciju ovog monumentalnog djela koji je znak borbe protiv fašizma i svijetlog vremena naše historije i kada smo se pridružili onim nacijama koje su žrtvovale sve svoje materijalne i ljudske resurse kako bi savladali pošast koja se zvala fašizam – naglasio je premijer.

Novalić je podvukao i to da je ispod svake razine to što se ovakva zlodjela upotrebljavaju u svrhu predizborne kampanje.

– Posebno sam zaprepašten da to rade oni koji su na tekovinama fašizma stekli svu svoju imovinu, prodavali je, iznajmljivali i nijedan fening nisu uložili u ovo, a koriste to za predizbornu kampanju – ocijenio je on.

Ističe kako je ovo čin koji ne smije ostati bez kazne.

– Očekujemo od svih organa da se konačno pozabave tom grupom ljudi, tom opcijom i tom organizacijom koja je ovo uradila jer je to organizirano djelo. Ne možete 700 objekata srušit tako da to niko ne vidi i da niko ne čuje i da niko ne zna – smatra premijer.

Na kraju je kazao kako će učiniti sve da se ponovno revitalizira ovaj spomenik.

– Ako već ne djeluju organi, očekujemo da ćemo barem mi koji gradimo biti mnogo više uporniji od onih što razgrađuju – zaključio je premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Ovo nije prvi put da Novalić posjećuje Partizansko groblje nakon njegove devastacije. Činio je to i ranije, a na to je podsjetio jučer i SDP koji je u saopštenju naveo da “totalna devastacija spomen-ploča ima prešutnu podršku lokalnih vlasti”.

“Je li višedecenijska zapuštenost Partizanskog groblja još jedan proces koji je dogovoren u sjeni između vječnih koalicijskih partnera SDA i HDZ, a sve u cilju vještačke podjele Mostara? Sve što je SDA uradila na zaštiti ovog monumentalnog spomenika bila je posjeta smušenog federalnog premijera Fadila Novalića i njegova čuvena izjava o borbi partizana protiv antifašizma, koji je i tim činom ukaljao slavnu borbu protiv fašista i njihovih lokalnih saradnika, poručuju”, navedeno je u saopštenju SDP-a.