Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Još jedna počast za Recepa Tayyipa Erdogana u Sarajevu (FOTO)

20/05/2018

Predsjedniku Republike Turske Recepu Tayyipu Erdoganu, koji se nalazi u radnoj posjeti Bosni i Hercegovini, na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu dodijeljen je počasni doktorat, javlja Anadolu Agency (AA).

Počasni doktorat Erdoganu je uručio rektor IUS-a Ahmet Yildirim, koji je kazao kako su se na ovaj korak odlučili zbog doprinosa IUS-u, ali i Bosni i Hercegovini, kao i zbog uloge u međunarodnoj politici.

Rektor je ranije izjavio kako se već nekoliko godina razmišlja o dodjeli počasnog doktorata tog univerziteta Erdoganu. Dodjela je predložena 2016. godine, ali pošto program nije bio prilagođen, do toga tada nije došlo.

U obraćanju, Erdogan je podsjetio kako je tokom dana imao priliku razgovarati o odnosima dvije zemlje, te je konstatovao kako su odnosi Turske i BiH na visokom nivou, kao i da će ubudućnosti biti ulagan svaki napor da oni budu još bolji.

“Naravno da nekima smeta činjenica da imamo vrlo jaku i blisku saradnju sa zemljama Balkana. Ne gledajući vlastitu prošlost, daju sebi za pravo da preispituju postojanje naše zemlje na Balkanu. A Turska je istovremeno jedna balkanska zemlja. Na ovim prostorima nalazi se višestoljetna historija i brojni spomenici”, poručio je Erdogan.

Naglasio je kako pojedine zemlje, koje uopće nemaju granicu sa BiH, Tursku žele prikazati kao zemlju koja na ovim prostorima ima drugačije namjere.

“Jasno nam je da napori koje Turska na ovim prostorima ulaže za zaštitu mira i stabilnosti, ne odgovaraju njihovim planovima. Za razliku od njih, ono što Turska na ovim prostorima želi jeste da se postigne dugoročni mir i stabilnost. Zajedno sa našim Bošnjacima, na ovim protorima mi ćemo imati dobre donose i sa Srbima, Hrvatima, Albancima, Makedoncima. Na tom planu smo napravili značajne korake. Ako Bog da, mi ćemo u budućnosti, crpeći snagu iz naših različitosti, svi zajedno izgraditi jedan rastući duh Balkana”, poručio je Erdogan.

Iznijevši kritike na račun pojedinih zemalja koje se zaklinju u ljudska prava, Erdogan je kazao kako su Egipat, Izrael i SAD nedvojbeno pokazali da im se ne smije vjerovati kada ze zaklinju u poštenje i ljudska prava.

“Zlikovci pretvaraju svijet u mjesto na kojem naš život neće biti moguć. Zato mi kažemo, živio pakao za zlikovce“, poručio je Erdogan.

Turski predsjednik je također iznio kritike i na račun Vjeća sigurnosti UN-a, kazavši kako je “svijet veći od pet (pet članica VSUN-a, op.a.)”.

“Ukoliko se svijet preda u ruke pet stalnih članica Vijeća sigurnosti, onda smo izgorjeli”, rekao je Erdogan i podvukao kako svijet više ne živi u uslovima Drugog svjetskog rata, da je sada na sceni jedan novi svijet.

Podsjetio je kako je ove sedmice u Istanbulu održan Samit zemalja članica Organizacije islamske saradnje u vezi sa dešavanjima u Palestini, te kako je tom prilikom pokazana vrlo jaka volja na temu zaštite muslimanskih svetih mjesta.

“Kao OIC, donijeli smo odluke na poljima ekonomije, diplomatije, trgovine i politike, koje će nanijeti bol onima koji prolijevaju krv Palestinaca”, istakao je Erdogan.

Osvrnuo se i na borbu protiv terorističke organizacije FETO.

“Tokom pokušaja puča 15. jula 2016. godine otkriveno je prljavo lice FETO-a, te je potvrđeno da smo bili u pravu. Usljed pokušaja puča, mnoge zemlje su šutjele, no mi nikada nećemo zaboraviti odlučnu i iskrenu solidarnost koju je tada pokazao predsjedavajući Predsjednišva BiH Bakir Izetbegović”, rekao je Erdogan.

Podsjetio je kako Turska zna da FETO nastavlja djelovati u BiH skrivajući se pod različitim imenima i pokušavajući biti pod pokroviteljstvom drugih zemalja. Erdogan je kazao da dok Turska od BiH traži da se zatvore FETO obrazovne ustanove u ovoj zemlji, kako prije svega ne bi nanijele štetu BiH, njegova zemlja istovremeno nudi alternativu.

Yildirim je kazao i kako je na Erdoganovu inicijativu Fondacija za razvoj obrazovanja Sarajevo (SEDEF) osnovala IUS.

Ceremoniji na IUS-u prisustvovao je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović sa suprugom Sebijom i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

IUS danas pohađa oko 1.700 studenata iz 56 zemalja. Nastavu na engleskom jeziku drži oko 110 predavača iz Bosne i Hercegovine, Turske, SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Australije, Makedonije, Poljske, Italije, Španije i Egipta.

Na univerzitetu, koji se sastoji od pet fakulteta sa ukupno 18 odsjeka, do sada je diplomiralo 1.713 studenata.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan u popodnevnim satima doputovao je u posjetu BiH. Tokom posjete upriličen je têtе-à-têtе sastanak Izetbegovića i Erdogana kao i delegacija dvije zemlje.

Turski predsjednik je položio i cvijeće na mezar prvom predsjedniku RBiH Aliji Izetbegoviću, a nakon toga prisustvovao 6. po redu Kongresu Unije evropskih-turskih demokrata (UETD), koji je održan u Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch” u Sarajevu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.