BiH

U Potočarima

Još jedna porodica dala saglasnost: Na 25. godišnjicu genocida u Srebrenici bit će ukopano devet žrtava

07/07/2020

Ovaj broj nije konačan i porodice još uvijek imaju vremena da se odluče na ukop identifikovanih žrtava

Komemorativnom centru u Tuzli, porodica Kemala (Husein) Musića, rođenog 1968. godine u Glogovoj kod Bratunca, dala je danas saglasnost za ukop njegovih posmrtnih ostataka u Memorijalnom centru Potočari 11. jula ove godine.

Tako će na 25. godišnjicu genocida u Srebrenici u mezarju Memorijalnog centra biti ukopano devet žrtava, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ovaj broj nije konačan i porodice još uvijek imaju vremena da se odluče na ukop identifikovanih žrtava.

Kemal Musić nestao je 11. jula 1995. godine na području Bratunca, a njegovi posmrtni ostaci su 1999. godine ekshumirani iz dvije masovne grobnice na području Kozluka i Zvornika. Zvanično je identifikovan 2006. godine, ali se porodica tek danas, 14 godina kasnije, odlučila na njegov ukop, saopćeno je iz Instituta za nestale BiH.

Posmrtni ostaci žrtava nalaze se u Komemorativnom centru u Tuzli, odakle će u srijedu biti prebačeni u prostorije JKP „Gradska groblja“ Visoko. Ispraćaj tabuta iz Visokog za Potočare će biti upriličen 9. jula.

Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana u Memorijalnom centru Potočari je Salko (Ahme) Ibišević, iz Ljubovije. On je imao svega 23 godine kada je likvidiran. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u sekundarnoj masovnoj grobnici Liplje, u općini Zvornik 2001. godine.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana je Hasan (Alije) Pezić iz mjesta Pustoše kod Vlasenice. On je imao sedamdeset godina kada je ubijen, a nestao je 1995. godine na području Kozluka. Njegovo tijelo je ekshumirano iz masovne grobnice u Kozluku 1999. godine.

U mezarju Memorijalnog centra Potočari ove godine biće ukopani: Sead (Huso) Hasanović, rođen 1971. godine u Krivačama, Alija (Bekto) Suljić, rođen 1969. godine u Poznanovićima, Hasan (Alija) Pezić, rođen 1925. godine u mjestu Pustoše, Hasib (Šaban) Hasanović, rođen 1970. godine u Slatini, Zuhdija (Suljo) Avdagić, rođen 1947. godine u Novoj Kasabi, Bajro (Ramo) Salihović, rođen 1943. godine u Voljavici, Ibrahim (Hamid) Zukanović, rođen 1941. godine u Sasama, Salko (Ahmo) Ibišević, rođen 1972. godine u Ljuboviji i Kemal (Husein) Musić, rođen 1968. godine u Glogovoj.

U Komemorativnom centru u Tuzli nalaze se posmrtni ostaci još 97 žrtava za koje je stigao DNK nalaz o identitetu, ali te žrtve nisu zvanično identifikovale porodice.

S druge strane, identifikovano je još 37 žrtava, ali porodice još nisu dale saglasnost za njihov ukop, uglavnom zbog nekompletnosti njihovog skeleta.

Porodice šest žrtava već sada dale su saglasnost za ukop njihovih najmilijih naredne, 2021. godine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.