Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Još jedno vrhunsko mjesto za sport i razonodu u Starom Gradu

bijela basca teren 1
FOTO: H. Đ.

Danas su građani općine Stari Grad dobili novi i vrhunski multifunkcionalni teren za mali fudbal, rukomet i košarku “Bijela bašča” na Mihrivodama.

Ovaj teren, dimenzija 30×16,30 metara, rezultat je odlične saradnje Općine Stari Grad, pobratimske Općine Fatih Istanbul i Federalnog ministarstva kulture i sporta. Općinski Sektor za lokalni razvoj je osmislio projekat da se na mjestu nekadašnjeg starog i devastiranog sportskog terena izgradi potpuno novi sa svim potrebnim mobilijarom.
Teren je opremljen koševima, golovima, montažnim tribinama, te ograđen ogradom sa duplom mrežom, s ciljem zaštite od devastacije bilo koje vrste. Kompletan teren je osvijetljen, a asfaltiran je i pristupni put. Ovaj projekat je koštao oko 130.000 KM, Općina Fatih Istanbul je obezbijedila 86.350 KM, dok su ostatak novca obezbijedili Općina Stari Grad (26.370 KM) i Federalno ministarstvo kulture i sporta (17.000 KM)

Čast da prvi zaigraju na novom terenu danas su imali mladi košarkaši iz Košarkaškog kluba BBY Stari Grad, koji su odigrali revijalnu utakmicu, što će im dobro poslužiti kao priprema za nastupajuću Košarkašku ligu Starog Grada.

Zvaničnoj predaji sportskog terena građanima prisustvovao je i načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Jusuf Pušina, te njegov zamjenik Sanel Dragolovčanin. S obzirom na bajramske praznike, nažalost nije bilo predstavnika istanbulske Općine Fatih, ali je zato bio prisutan prvi sekretar Ambasade Republike Turske u našoj zemlji Recep Kosker.

Načelnik Hadžibajrić je kazao da je za ovu godinu planirana izgradnja osam igrališta, dok su četiri već završena, a ukupno, to je investicija od nekih 420.000 KM: „U prethodnim godinama smo uložili napore da svaka mjesna zajednica dobije igralište, neke i više od jednog“, izjavio je načelnik Hadžibajrić, te je poslao vrlo snažnu poruku: „Sticajem okolnosti još davne 2003. godine ovo igralište je bilo sanirano, ali vrlo brzo je došlo do kompletne devastacije od strane neodgovornih građana. Ukoliko se desi ponovna devastacija ovog ili ostalih novih igrališta, Općina Stari Grad više neće ulagati u njihove sanacije“, poručio je Hadžibajrić.

Prvi sekretar Ambasade Republike Turske Recep Kosker je kazao da već godinama razne institucije Republike Turske ulažu u projekte koje za cilj imaju promociju sporta: „Naša ambasada i naši predstavnici u svakom pogledu će pomagati koliko budu u mogućnosti. Igralište mi se jako sviđa i zaista sam zadovoljan urađenim. Ovo je prvi projekat između općina Stari Grad i Fatih, a nadam se da će ih biti još,“ kazao je Kosker.

Prijateljstvo koje veže općine Stari Grad i Fatih još od 1990. godine, ozvaničeno je potpisivanjem Sporazuma o bratimljenju i saradnji 2016. godine, koji su potpisali načelnik Ibrahim Hadžibajrić i tadašnji načelnik Mustafa Demir. Iz ove općine danas su uputili poruku kojom čestitaju na uspješno završenom projektu, te kazali da se iskreno nadaju da će djeca sa uživanjem koristiti novi sportski teren, kao i svi stanovnici ovog starogradskog naselja.