Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

štrajk glađu

Još jednom rudaru pozlilo, stanje ostalih rudara u jamama sve lošije

strajk rudara

Rudar Enes Babić, koji je prije sat iz jame Stranjani prevezen u Hitnu, prebačen je u Kantonalnu bolnicu u Zenicu, gdje se vrše pretrage na internom odjeljenju

– Sastanak kome će prisustvovati ministar energetike, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić i predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika u FBiH Sinan Husić, bit će održan danas u 13 sati – saznaje Fena iz ureda Ministarstva energetike, rudarstva i industrije FBiH.

Tema sastanka je rješavanje problema u rudnicima Zeničko-dobojskog kantona i o novom kolektivnom ugovoru.

U međuvremenu, kako javlja Avaz, još jednom rudaru je pozilo, ukupno sedmom. On je, kako se saznaje, noć proveo u jami Raspotočje.

Podsjetimo, rudari Raspotočja sinoć su u 23 sata sišli u jamu, u znak solidarnosti s komoratima pogona Stranjani i Stara jama.

Rudar Enes Babić, koji je danas iz jame Stranjani prevezen u Hitnu, prebačen je u Kantonalnu bolnicu u Zenicu, gdje se vrše pretrage na internom odjeljenju.

Zdravstveno stanje zeničkih rudara u tri pogona iz sata u sat se pogoršava. Uprkos tome, oni su odlučni da neće izaći na površinu dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

Radnički neposluh i štrajk uslijedili su nakon blokiranja računa RMU Zenica, zbog čega rudarima nisu isplaćene plaće i topli obroci.