Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Turska poklonila Sinovac, a Kina Sinopharm vakcine

Još nema odgovora kada će početi masovnija vakcinacija u BiH

U Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH nisu stigli zahtjevi za kontrolu uzoraka vakcina AstraZeneca iz Covax mehanizma i za Sinovac iz donacije Turske

Kada će biti upotrijebljene vakcine pristigle u BiH prošle sedmice putem Covax mehanizma , a ni one iz donacije Republike Turske, još uvijek se ne zna.

S. DEGIRMENDŽIĆ

Čak sve vakcine nisu još ni kontrolirane u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH. Pomoćnik direktora za kontrolu lijekova u Agenciji za lijekove BiH Alija Uzunović za Fokus je potvrdio da je danas izdat nalaz za Pfizer/BioNTech vakcinu pristiglu putem Covax mehanizma.

Međutim uzorci za AstraZeneca vakcinu pristigli također putem tog mehanizma, kao i oni iz donacije Turske do kasno poslijepodne danas u Agenciju nisu bili pristigli.

-Do ovog trenutka nije nam dostavljena nedostajuća dokumentacija za AstraZeneca vakcinu (COVAX mehanizam.) Do ovog trenutka nismo zaprimili Zahtjev za kontrolu niti su nam dostavljeni uzorci Sinovac vakcine (donacija Republike Turske) – naveo je Uzunović za Fokus.

Šta je usporilo dostavu zahtjeva za kontrolu Agenciji i zašto institucije u situaciji kada u zemlji umire sad već skoro 100 ljudi dnevno od Covid 19, ne ubrzaju procedure , nismo uspjeli saznati.

Odgovor na ovo pitanje uputili smo Ministarstvu civilnih poslova BiH koji još čekamo.

Vakcine pristigle prošle sedmice u BiH, kako je za Fokus potvrđeno u Upravi za indirektno oporezivanje prošle su carinski postupak, tako da to zasigurno nije prepreka.

Vijeće ministara BiH tek je danas oko 16 sati obavijestilo javnost da je usvojilo informaciju Minsitarstva civilnih poslova BiH o prijemu i utvrđivanju raspodjele vakcina doniranih iz Kine i Turske .

Međutim, bh. vlasti još ne otkrivaju kada će i ko s ovim vakcinama u BiH biti cijepljen.

Poznato je da postoje planovi vakcinacije na entiteskom nivou, te da je RS ranije počela imunizaciju stanovništva s vakcinama koje je sama nabavila.

S druge strane u FBiH do sada je s vakcinama doniranim iz Srbije vakcinisan javnosti nepoznat broj zdravstvenih radnika koji su prioritetna grupa za vakcinaciju.

S obzirom na to da institucije u BiH šute i o masovnoj vakcinaciji bh. stanovništva prošle sedmice u Beogradu, ne zna se koliko je bh. građana primilo vakcinu protiv Covid 19.

Iako 50.000 vakcina Sinopharm doniranih iz Kine još uvijek nisu stigle, odlučeno je da će Federaciji BiH biti raspodijeljeno 30.380, Republici Srpskoj 18.620 i Brčko Distriktu BiH 1.000 doza.

Vijeće ministara BiH danas je donijelo odluku i da će 100.000 švicarskih franaka koje je donirala firma „Nestle“, s ciljem ubrzanja procesa vakcinacije u BiH,biti raspodijeljeno tako što će RS dobiti 37.240 CHF, Federacija BiH 60.760 CHF i Brčko Distrikt BiH 2.000 CHF.

Nije precizirano za što će tačno ova sredstva biti utrošena i na koji način će ubrzati vakcinaciju.

No, ova donacija još jedan je dokaz da se BiH uveliko oslanja na poklone i milostinju, iako građani naše zemlje izdvajaju sredstva za zdravstveno osiguranje u iznosima većim i od građana nekih evropskih zemalja, a također su i porezni obveznici vjerovatno po najviše osnova u odnosu na građane Evrope.

Uprkos tome,pacijenti u BiH većinu lijekova i za liječenje od Covid 19 ne samo da moraju platiti, nego tih lijekova uglavnom nema ni u bolnicama, pa im članovi porodica kupuju lijekove koji koštaju i po nekoliko hiljada maraka u privatnim apotekama, pa ih dostavljaju u bolnice.

Situacija s vakcinama samo je još jedna potvrda nespremnosti naših vlasti da ne samo direktno i sami ih nabave, nego i one koje su pristigle sporo i tromo se distribuiraju do krajnjih korisnika.