Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Iz Ureda predsjednika Boruta Pahora za Fokus

Još se ne zna kada će stići obećane vakcine iz Slovenije

pahor-sarajevo9-1-1

Čim bude poznat datum isporuke od strane kompanije, bit će obaviješteni nadležni organi BiH, kažu u Uredu slovenskog predsjednika

S.DEGIRMENDŽIĆ

Ne zna se još uvijek tačan datum kada će u BiH biti dopremljeno 4.800 vakcina AstraZeneca koje je BiH početkom marta tokom posjete BiH našoj zemlji obećao donirati predsjednik Slovenije, Borut Pahor. Kako je za Fokus potvrđeno u Uredu predsjednika Slovenije, još uvijek postoje kašnjenja u opskrbi vakcinama i u toj zemlji.

-Vlada Republike Slovenije pokrenula je sve potrebne postupke za isporuku cjepiva u Bosnu i Hercegovinu.Cjepivo će AstraZeneca isporučiti direktno u Bosnu i Hercegovinu. Čim bude poznat datum isporuke od strane kompanije, bit će obaviješteni nadležni organi BiH. Još uvijek postoje kašnjenja u opskrbi ovim cjepivom- kazali su u Uredu predsjednika Pahora za Fokus.

Inače, do sada je u BiH dopremljeno 23.400 doza vakcina BioNTech/Pfizer, koje je Bosna i Hercegovina kupila u okviru mehanizma COVAX, te 26.400 doza vakcina AstraZeneca koje su stigle putem istog mehanizma.

Inače, Bosna i Hercegovina je putem COVAX-a naručila 1,2 miliona doza, a od Evropske unije 892.000 doza vakcina.

No, isporuke vakcina koje su već plaćene putem ovog mehanizma kasne, a zvaničnici najavljuju da će pošiljke iz ovog kontingenta stizati u ovom i narednim mjeseciima.

Podsjećamo, prvo je Srbija BiH donirala 10.000 AstraZeneca vakcina, a u našu zemlju je stiglo i 30.000 vakcina Sinovac, koje je poklonila Turska.

Donacije od po 50.000 vakcina najavile su Kina i Malezija, a te pošiljke još nisu stigle u BiH.

Inače, entitet Republika Srpska ranije je iz budžeta izdvojila oko 14 miliona KM za nabavku 200.000 ruskih vakcina Sputnik V putem interventnog uvoza. Nabavku tih vakcina vrši banjalučka firma Krajinagroup, a do sada je u taj entitet stiglo 42.000 ruskih vakcina Sputnik V.

U FBiH do sada nije stigla nijedna vakcina kupljena direktnom nabavkom iako su vlasti više puta najavljivale pokretanje procedura putem veleprometnika za direktnu kupovinu, ali nijedna do sada nije realizirana.

Do sada su doniranim i vakcinama iz Covax mehanizma u FBiH otpočeli vakcinaciju zdravstvenih radnika, dok je u entitetu RS počela masovna vakcinacija starijih osoba.