Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Još sedam boračkih porodica uselilo u stanove u naselju Rosulje

BiH

fiso_kljucevi2

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo uručio je danas ključeve stanova za još sedam pripadnika boračke populacije koji su to pravo ostvarili kroz Program dodjele stanova u vlasništvo za ovu godinu.

U novoizgrađene stanove u vogošćanskom naselju Rosulje uselile su supruge šehida Suvada Omerović, Samija Bektić, Fatima Salihović, Šahida Mršo i Begajeta Nuhanović, te ratni vojni invalidi Mizet Bajramović i Medina Mehić.

Stanove je kupilo resorno ministarstvo od Fonda KS-a za izgradnju stanova za porodice šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide, demobilisane borce i izbjegle osobe, nakon pribavljene saglasnosti od Skupštine KS-a.

– Za rješavanje jednog od najznačajnih egzistencijalnih pitanja ovih sedam porodica iz budžeta KS-a za ovu godinu izdvojeno je 581.000 KM. Ovo je nastavak projekta dodjele stanova pripadnicima boračke populacije prema ustanovljenoj rang listi. U 2017. godini je kupljen i dodijeljen 21 stan, ali to nije kraj projekta za tekuću godinu jer u decembru očekujemo odluku Skupštine KS o kupovini još 20 stanova za boračke porodice – izjavio je Fišo.

Najavio je i da je za te svrhe budžetom Kantona Sarajevo za narednu godinu planirano 2.500.000 KM.

Direktor Fonda Mirza Emirhafizović kazao je da je taj projekt nastavak dugogodišnje saradnje sa Ministarstvom za boračka pitanja i Vladom KS.

– Očekujemo da će biti potpisano još 20 ugovora za useljenje boračkih porodica u objektima B1 i B na ovom lokalitetu do septembra iduće godine – istakao je direktor Emirhafizović.

Podsjetio je da je Vlada KS-a osnovala taj fond s ciljem rješavanja stambenih pitanja boračke populacije i mladih, te da su u te svrhe u stambenom naselju Rosulje dosada izgrađene 522 stambene jedinice, saopćeno je iz Pres službe KS.