Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Joseph: Suprotstaviti se ljudima poput Dodika koji destabiliziraju BiH

BiH

edward-joseph

Centar za transatlantske odnose SAIS s Univerziteta Johns Hopkins organizirao je ove sedmice u Washingtonu panel diskusiju pod nazivom „Ekstremizam na Balkanu: Kolika je ta prijetnja?”

Izvršni direktor Instituta za aktuelna svjetska pitanja Edward Joseph naglasio je da su balkanske zemlje posebno nestabilne i osjetljive na pitanje terorizma, u većoj mjeri od Francuske, Velike Britanije, Španije ili drugih zapadnih zemalja.

– To sve kreira ozbiljan kontekst u kojem onda ovaj problem eskalira – dodao je Joseph.

Joseph je također naglasio da porodice počinitelja terorističkih napada kao ključni argument navode osjećaj otuđenja (poput slučajeva u napadima u Briselu, Bostonu, Orlandu, ili Parizu).

– Ovo je duboko zabrinjavajuće, kao i priroda ovakvog gnusnog ponašanja, jer ovi teroristi su također i naši sugrađani, građani SAD-a ili EU. Oni su tu svoji na svome, a ne stranci. Tvrdnja da je društveno-ekonomsko otuđenje uzrok radikalizacije je za mene glupost jer svi u životu prolazimo kroz borbu, na ovaj ili onaj način – rekao je Joseph.

Istakao je da moramo zatvoriti neka otvorena pitanja: suprotstaviti se ljudima poput Milorada Dodika, koji kontinuirano destabilizira Bosnu i Hercegovinu, pozvati na odgovornost Grčku o pitanju Makedonije i imena države, tako da Makedonija može konačno krenuti ka članstvu u NATO-u.

Daniel Serwer, direktor SAIS programa za rješavanje sukoba i viši saradnik na CTR – SAIS, moderirao je ovu raspravu.

– Krhka i polarizovana situacija na Balkanu samo dodatno osnažuje rastući ekstremizam u regiji – rekao je Serwer.