Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Josip Brkić na sastanku o procjeni IPAP: BiH ostvarila značajan napredak

Josip Brkić

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH i predsjedatelj Povjerenstva za NATO integracijski proces BiH Josip Brkić predvodio je bh. delegaciju na završnom sastanku o procjeni provedbe IPAP 2015-2016 (Individualni akcioni partnerski plan) za BiH, koji je održan u četvrtak u NATO štabu u Briselu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Tokom sastanka, kojem su prisustvovali zamjenici stalnih predstavnika NATO članica kao i predstavnik Crne Gore, naglašeno je da je BiH ostvarila značajan napredak, te da su zacrtane aktivnosti unutar IPAP-a u velikoj mjeri implementirane.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH kažu da je Brkić naglasio da je u prethodnom razdoblju intenziviran politički dijalog na visokoj i najvišoj razini između BiH i NATO što je kulminiralo posjetom generalnog sekretara Jensa Stoltenberga BiH u februaru 2017. godine, kao važnog koraka u daljnjem jačanju odnosa NATO-a i BiH.

Istakao je da je Predsjedništvo BiH usvojilo dokumente Pregled obrane i Plan modernizacije Oružanih snaga BiH kao i njihov plan implementacije, te da usvajanje ovih dokumenata potvrđuje spremnost BiH da se što prije aktivira Akcijski plan za članstvo u NATO (MAP) i ubrza euroatlantski integracioni proces. U tom je kontekstu informisao saveznike da u BiH postoji saglasnost i spremnost za ispunjenje uslova kako bi se u što skorije vrijeme aktivirao MAP.

Tokom izlaganja zamjenik ministra je informisao i o procesu knjiženja perspektivne vojne imovine naglasivši da sve lokacije, koje su od strane Predsjedništva BiH stavljene na listu perspektivnih, koriste Oružane snage BiH kao i Ministarstvo obrane BiH, te da institucije BiH, zajedno sa NATO štabom Sarajevo, ulažu velike napore da se ovaj proces što prije kompletira.

Zamjenik ministra Brkić je govorio i o napretku koji je BiH postigla u prethodnoj godini u procesu evropskih integracija naglasivši važnost predane aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji, kao i dostavljanje Upitnika od strane Evropske komisije krajem prošle godine.

Brkić je naglasio i važnost regionalne saradnje, te u tom kontekstu iznio detalje o razvoju i jačanju političkog dijaloga na najvišoj razini. Podsjetio je na angažman BiH u NATO vođenoj operaciji „Odlučna podrška“ u Afganistanu, ali i u drugim mirovnim misijama, te zaključio da svim navedenim aktivnostima BiH potvrđuje svoju posvećenost kao i doprinos međunarodnom miru i stabilnosti. Govorio je i o naporima BiH u borbi protiv terorizma, korupcije i organizovanog kriminala, te o implementaciji reformi na putu euroatlantskih integracija.

Saveznici su pohvalili dokument procjene provedbe IPAP 2015-2016 za BiH naglasivši da je učinjen veliki pomak u provođenju reformi zacrtanih u dokumentu. Pozdravili su odluke Predsjedništva BiH da se usvoje dokumenti Pregled odbrane i Plan modernizacije oružanih snaga i ponudili konkretnu pomoć NATO-a da se ti dokumenti što brže i kvalitetnije implementiraju.

Također, su pozdravili i dosadašnji angažman kao i rezultate u procesu registracije nepokretne perspektivne vojne imovine naglasivši da je potrebno uložiti i dodatne napore kako bi se taj proces u što skorije vrijeme završio te u skladu s tim i aktivirao MAP. Istaknuta je i važnost nastavka euroatlantskih integracija uz konstataciju da NATO i EU procesi u BiH nemaju alternativu, te još jednom pružili punu podršku BiH.

Saveznici su izrazili nadu da će se u što skorije vrijeme održati i sastanak Sjevernoatlantskog vijeća i Predsjedništva BiH u štabu NATO saveza u Briselu, što bi bio vrhunac razvoja i jačanja političkog dijaloga između BiH i NATO.