BIRN BiH

Josipoviću i ostalima potvrđena oslobađajuća presuda za genocid u Srebrenici

tuzilastvo-sud-bih-vstv-tuziteljstvo (7)

Josipović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Bratuncu, Tešić zamjenik komandira Policijske stanice u Bratuncu, Vasić načelnik zvorničkog Centra javne bezbjednosti (CJB), Zoljić komandant Posebnih jedinica policije (PJP), a Pantić bivši komandir Prve čete PJP-a

Sud Bosne i Hercegovine odbio je žalbu Tužilaštva i potvrdio presudu kojom se Miodrag Josipović i ostali oslobađaju optužbi za genocid u Srebrenici, potvrdili su advokati za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Dragan Gotovac, branilac prvooptuženog Miodraga Josipovića i Aleksandar Lazarević, branilac trećeoptuženog Dragomira Vasića, potvrdili su da je žalba Tužilaštva odbijena i donesena konačna presuda prije više od mjesec dana.

– Presuda je otpremljena 15. jula, a odbrane su je dobile 22., odnosno 23. jula – rekao je Gotovac.

Iz Suda BiH su potvrdili da je presuda donesena, ali nisu mogli pružiti više informacija, jer nisu sigurni da li su sve strane zaprimile drugostepenu odluku.

U nedostatku dokaza, Sud BiH je u novembru prošle godine oslobodio prvostepeno Miodraga Josipovića, Branimira Tešića, Dragomira Vasića, Danila Zoljića i Radomira Pantića optužbi za učešće u djelimičnom istrebljenju bošnjačkog stanovništva Istočne Bosne, o čemu je BIRN BiH ranije pisao, javlja Detektor.

– Tužilaštvo nije dokazalo prisustvo namjere optuženih za istrebljenje – kazala je tada predsjedavajuća Vijeća Minka Kreho, dodajući da prisustvo policije na određenim lokacijama nije bilo dovoljno za osuđujuću presudu.

Josipović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Bratuncu, Tešić zamjenik komandira Policijske stanice u Bratuncu, Vasić načelnik zvorničkog Centra javne bezbjednosti (CJB), Zoljić komandant Posebnih jedinica policije (PJP), a Pantić bivši komandir Prve čete PJP-a.

Vasić je oslobođen optužbe za izvršenje genocida, a ostala četvorica za pomaganje u genocidu.

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine su ranije, ulaganjem žalbe Apelacionom vijeću, tražili ukidanje prvostepene presude i zakazivanje glavnog pretresa na kojem će biti izvedeni svi dokazi.