Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jovan Jezdić, koji je palio autobuse i skrnavio mezarja, dobiva staratelja?

BiH

jovan_jezdic

Ni sedam mjeseci od paljevine, uništavanja, krađe i skrnavljenja mezarja i spomenika u kalesijskim naseljima Gojčin i Jelovo Brdo prvog dana Bajrama, glavni osumnjičenik Jovan Jezić iz Panura na području Osmaka nije iza rešetaka.

Razlog je taj što Jovan Jezdić navodno nije psihički stabilna ličnost i u više navrata je boravio na psihijatrijskom liječenju u Sokolcu, javlja televizija NEON.

Podsjećanja radi, tridesetčetverogodišnji Jovan Joco Jezdić je od ponoći pa do ranih jutarnjih sati 24. septembra 2015.godine u mjestima Jelovo Brdo i Gojčin kod Kalesije skrnavio spomenike i mezarja, izazivao požare i oštećivao pomoćne objekte, autobus, šadrvan i iz tih objekata otuđivao određene stvari.

Jezdić nije ni dana bio iza rešetaka, a odmah nakon što je izvršio pozamašan broj krivičnih djela, porodica je Jezdića odvela u bolnicu u Sokocu, kako bi ga proglasili “neuračunljivim”.

jovan_jezdic1

Inače Jezdić bi pored nabrojanih krivičnih djela mogao odgovarati i za terorizam jer je ispred džamije u Jelovom Brdu zapalio autobus prvog dana Bajrama, čime je izazvao paniku i strah kod vjernika, no ta optužba je najvjerovatnije zbog njegovog imena i vjerskog opredjeljenja izostavljena.

Iz Tužilaštva TK  je rečeno da se uporedo sa sudskim procesom vodi i vanparnični postupak radi oduzimanja poslovne sposobnosti osumnjičenom, odnosno da mu se dodijeli staratelj, a pored toga izdata je i naredba da se obavi njegovo psihijatrijsko vještačenje.