Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jovanović: U Srebrenici se desio genocid

BiH

cedo jovanovic

Predsjednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović ocijenio je danas da Srbija treba da donese rezoluciju koja zločin u Srebrenici opisuje kao genocid, terminom oko koga više nema nikakve dileme u savremenom svijetu.

Ni vlast, ni opozicija u Srbiji 2010. godine nisu razumjeli kada smo govorili da genocid u Srebrenici nije izolovani događaj nastao nesretnim razvojem ratnih događaja, već težnja koja će skupo koštati nove generacije, navodi se u pisanoj Jovanovićevoj izjavi.

Vlast Demokratske stranke nije imala hrabrosti da iskorači i kaže da će Srbija prihvatiti odgovornost za počinjeni genocid, kažnjavati negiranje i relativizovanje zločin, a buduće generacije učiti i vaspitavati u duhu tolerancije, naveo je Jovanović.

Opozicija, predvođena Srpskom naprednom strankom, nije razumjela o čemu govorimo, ocijenio je Jovanović, dodajući da je Skupština Srbije, zarobljena u ignorisanju počinjenog genocida, donijela Deklaraciju u kojoj je obeshrabrena težnja da država donese obavezujući dokument iza koga stoje cjelokupno društvo i svi njeni činioci i predstavnici.

Prihvatanje istine o Srebrenici nije ni izdaja Srbije, ni vrijeđanje srpskih žrtava, već izraz najdublje ljubavi i poštovanja prema zemlji, narodu i našoj deci koja odrastaju u ovom haosu društva lišenog osnovnih vrijednosti, izjavio je Jovanović.