Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jozić: Incidenti u zatvorima ne mogu se izbjeći

BiH

mato jozic (1)

Ministar pravde Federacije BiH (FBiH) Mato Jozić smatra da je bezbjednosna situacija u zatvorima u FBiH zadovoljavajuća, ali da se incidenti ne mogu izbjeći u potpunosti.

Jozić kaže da federalno Ministarstvo pravde u okviru svojih nadležnosti vrši aktivnosti radi utvrđivanja činjenica o napadu na osuđene ratne zločince srpske nacionalnosti u zeničkom zatvoru, a zvaničnu istragu o tom događaju provodi nadležno tužilaštvo.

“Prema raspoloživim informacijama, napadači ne pripadaju selefijskom pokretu, već je riječ o jednoj osuđenoj osobi, višestruko osuđivanoj zbog različitih vrsta teških krivičnih djela koja je do sada 15 puta disciplinski tretirana tokom izdržavanja kazne, počevši od 2011. godine”, rekao je Jozić za Večernji list, izdanje za BiH.

Prema njegovim riječima, na osnovu do sada prikupljenih informacija može se osnovano zaključiti da je mogući motiv napada lične prirode, odnosno da je napad izvršen radi premještaja osuđenog lica u drugi zatvorski paviljon, za šta je zloupotrijebljen praznik.

Jozić smatra da osuđena lica zatvorsku kaznu treba da izdržavaju u entitetu u kojem imaju prebivalište, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

Kada je riječ o strukturalnom dijalogu o reformi pravosuđa u BiH, federalni ministar pravde rekao je da je ohrabren stepenom iskazanog povjerenja među učesnicima dijaloga kao osnovnog preduslova za izgradnju i jačanje nezavisnog i funkcionalnog pravosudnog sistema.

“Ključno je da kao učesnici strukturalnog dijaloga napravimo iskorak u smislu prevladavanja definisanja nadležnosti Suda BiH, odnosno višeg suda BiH”, dodao je Jozić.