Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jugoistočna granica BiH bi mogla biti nova ruta migranata

granicna-policija-trebinje

Lokaliteti koje pokriva Granična policija Bosne i Hercegovine, Terenski ured Jug – Jedinica Trebinje mogli bi biti moguća varijanta nove rute migranata sa područja Sirije, Afganistana, Iraka i Bliskog istoka kroz Bosnu i Hercegovinu na putu za Zapadnu Evropu ako dođe do zatvaranja svih područja prema Mađarskoj i Republici Hrvatskoj.

Postoji mogućnost da, usljed tog procesa migranti opredijele da preko Grčke i Srbije ili eventualno Albanije kao nove destinacije svoga tranzita do odredišta u Zapadnoj Evropi odaberu Crnu Gori i Bosnu i Hercegovinu, a u tom slučaju oni bi se preusmjerili na područje Terenskog ureda Jug – Jedinica Trebinje.

U tom smislu Granična policija Bosne i Hercegovine i Jedinica Granične policije Trebinje imaju sačinjene planove na osnovu kojih će postupati u slučaju da postanu ruta migracija.

Ekipa Anadolu Agency (AA) provela je na terenu jedan dan sa pripadnicima Granične policije Bosne i Hercegovine i ekskluzivno prisustvovala nadzoru granice Bosne i Hercegovine i Crne Gore zajedničkih patrola graničnih policajaca dvije države na području Grančareva, te u ophodnji zajedničke patrole Granične policije BiH i Hrvatske na graničnom području između dvije države na Ivanici.

Budnost graničara i zajedničko osmatranje graničnih područja u zajedničkim pješačkim, ali i motorizovanim ekipama između Bosne i Hercegovine i Crne Gore i Bosne i Hercegovine i Hrvatske daju efekte na terenu jer je u proteklom periodu značajno smanjen broj ilegalnih migracija.

granicna-policija-trebinje1

Da je tako svjedoči i podatak da je prošle godine u pokušajima ilegalnih migracija uhvaćeno ukupno 16 osoba od čega su većina bili državljani Albanije, te po jedan Sirijac i Afganistanac.

Upravo noć prije boravka ekipše AA na terenu u Hrvatskoj su u pokušaju ilegalnog prelaska međudržavne granice uhvaćena dva državljanina Albanije. No, naknadnim ispitivanjem utvrdilo se da u Hrvatsku nisu ušli iz Bosne i Hercegovine nego iz Crne Gore.

Pas reaguje na komandu

Iako su ilegalni migranti i njihovi pomagači razvili novu taktiku pokušaja ilegalnih prelazaka granice pripadnici graničnih policija su im i tu “doskočili”. Naime, u posljednje vrijeme pojedinačni pokušaji ilegalnih prelazaka pokušavaju se tako što se osobe dovedu do jednog graničnog prelaza i pređu ga, a drugi pokušaju zaobići. Graničari su otklili nekoliko takvih slučajeva naknadnom kontrolom vozila unutar dubine teritorije graničnog pojasa od deset kilometara nakon čega je konstatovano da je granicu primjerice prešla jedna osoba, a da se u vozilu nalaze tri.

Kada je u pitanju ilegalni prelazak granice on se u Bosni i Hercegovini novčano kažnjava sa 300 konvertibilnih maraka (KM) ili 150 eura dok se u Hrvatskoj prvi puta plaća samo naknada za obradu u visini od 150 kuna (oko 40 eura). U slučaju ponovljenog djela sankcije se pooštravaju i sežu do izdavanja zabrane ulaska u Hrvatsku na određeno vrijeme.

Inače, Granična policija Bosne i Hercegovine u skladu sa propisima vrši i redovnu kontrolu vozila u graničnom pojasu u dubini od deset kilometara vazdušne linije od međudržavne granice Bosne i Hercegovine.

U svojim aktivnostima Granična policija Bosne i Hercegovine, odnosno njeni pripadnici imaju i podršku posebno obučenih pasa. Jedan od njih je bio i sa nama na terenu u ophodnji međudržavne granice. Pas, njemački ovčar, Agasi obučeni je tragač, a koristi se i za razbijanje masa i obezbjeđivanje objekata.

Pas inače, ide u pratnji patrole koju čine dva vodiča, a reaguje na komandu.

granicna-policija-trebinje3

Raport tima graničara nakon provedene pješačke i mobilne patrole kako “nema nikakvih posebnih” zapažanja uvjerio nas je kako je granica između Bosne i Hercegovine i Crne Gore – sigurna.

Slično je bilo i nakon ophodnje zajedničke patrole Granične policije BiH i Hrvatske u osmatranju dijela prema brdu Malašnica u predjelu Župe dubrovačke.

Komandir Jedinice Trebinje Granične policije BiH u okviru Terenskog ureda Jug Zoran Andrić u razgovoru za Anadolu Agency (AA) naglašava da što se tiče rada Granične policije BiH, odnosno Granične jedinice GP Trebinje kada je u pitanju nadzor granice da se on vrši na više načina.

“Jedan od načina nadzora granice je i rad u okviru mješovitih patrola. To je bio i rad mješovite patrole sa Graničnom policijom Crne Gore na zajedničkoj granici u reonu sektora Lastva, kojoj ste i vi prisustvovali. Nakon svake aktivnosti vrši se određena analiza tako da se može konstatovati da je stanje redovno, da nema novih saznanja niti informacija koja ukazuju na evenatualno ugrožavanje granice po pitanju ilegalne migracije, kretanja krijumčarenja odnosno inače ilegalnih prelazaka državne granice”, navodi Andrić.

Prisutni pojedinačni slučajevi

Naglašava da se može konstatovati da je stanje redovno, da nema nekih posebnih zapažanja i da se aktivnosti odvijaju u skladu sa rasporedom i planom u jedinici

“Definisano protokolom odvijaju se mješovite patrole u skladu sa planom rada na nivou svakog mjeseca. U ovom reonu to se radi vršeći obilazak granice pješački, mobilno, osmatranjem. Inače, prema informacijama s kojima raspolažemo na ovom području granice nema bitnih povreda granice u smislu ilegalnih prelazaka, eventualnih krijumčarenja određenih roba”, naglašava Andrić.

Ističe da se uz sve redovne aktivnosti koje su sastavni dio opisa posla Granične policije koriste i tehnička pomagala i službeni psi.

“Upotreba službenih pasa kada je u pitanju nadzor granice, odnosno službenih pasa za patroliranje i otkrivanje opojnih droga u svakom slučaju koristi. To je jedan od pomagala i načina rada. U svakom slučaju najbitniji je policajac, odnosno čovjek koji radi sa psom ili koji radi sa određenim tehničkim pomagalom. Veoma su bitne informacije koje ova jedinica ima i koje redovno razmjenjuje sa kolegama i sa jedne i sa druge strane granice – Hrvatske i Crne Gore”, navodi Andrić.

granicna-policija-trebinje2

Komandir Jedinice Trebinje Granične policije BiH u okviru Terenskog ureda Jug Zoran Andrić za AA navodi kako “prema raspoloživim informacijama koje ima jedinica, a one se temelje na podacima koji se prikupe na terenu i razmijenjenim informacijama sa kolegama iz Crne Gore i Hrvatske, sve informacije ukazuju da nema ilegalnih imigracija na ovom području”.

“Trenutno je stanje tako. Stanje se prati, što ne znači da u narednom periodu ne može se promijeniti smjer kretanja tih miracija. Cijenimo da je ovo područje moguća varijanta, ali na način da dođe do zatvaranja svih područja prema Mađarskoj i Hrvatskoj da se onda preusmjeri na ovo područje. U tom smislu Granična policija BiH i Jedinica Granične policije Trebinje ima sačinjene planove na osnovu kojih će postupati u slučaju prisustva većih migracija” ističe Andrić.

Navodi da je bilo pojedinačnih slučajeva ilegalnih migranata.

“Što se tiče ilegalnih migracija na području ove jedinice od osnivanja bilo je postignutih dobrih rezultata, ali to se odnosilo na raniji period tako da se može konstatovati da u ovoj jedinici vladamo situacijom i kada su u pitanju ilegalne migracije. Što se tiče krijumčarenja ono je prema našim informacijama i stanju kakvo jeste prisutno najčešće sa Crnom Gorom. Stanje je na određen način pod kontrolom. Postižu se posebno u posljednje vrijeme određeni rezultati koji govore da se može uspješno boriti i sa tim vidom nedozvoljenih radnji. Stanje se na određeni način može označiti zadovoljavajućim s tim što raspolažemo sa dosta informacija koje ukazuju na moguća krijumčarenja, načine i mjesta”, navodi Andrić.

Krijumčari se teška droga u manjim količinama

Upravo prije desetak dana, tačnije 13. septembra Jedinica Granične policije BiH Trebinje imala je uspješnu akciju u kojoj je zaplijenjeno 16 kartona cigareta u pokušaju krijumčarenja iz Crne Gore. Kako bi uspješno proveli akciju pripadnici Granične policije proveli su više od trianaest sati u zasjedi čekajući sumnjivo vozilo na lokalitetu za kojeg se pretpostavljalo da će proći.

“Kada su u pitanju opojne droge u ranijem periodu bilo je više rezultata u smislu njihove otkrivenosti. Međutim u posljednjoj godini sve agencije koje su na ovom području i koje gravitiraju sa jedne i druge strane granice i kada je u pitanju Crna Gora i Hrvatska u ovoj godini po pitanju otkrivenosti opojnih droga imale su slabe rezultate. Šta to govori: da je transport tih droga vjerovatno manji na ovom području što ne znači da krijumčarenja opojnih droga nema. Prema informacijama kojima mi raspolažemo u posljednje vrijeme idu teže droge, ali u manjim količinama”, cijeni Andrić

granicna-policija-trebinje4

Navodi da zahvaljujući svim agencijama koje se nalaze i sa jedne i druge strane granice, misleći na Graničnu policiju, ali i ostale agencije koje vrše kontrolu, odnosno u čijoj je nadležnosti borba protiv svih vidova kriminala, kao što su MUP-ovi, na tom području MUP RS-a – CJB Trebinje, SIPA, Uprava za indirektno oporezivanje odnosno carina svako odrađuje svoj dio poslova i sigurno svi doprinose boljem stanju po pitanju sprečavanja krijumčarenja.

Interesantno je da je Jedinica Trebinje Granične policije BiH jedna od najspecifičnijih u Bosni i Hercegovini ne samo zato što pokriva granični pojas od oko 200 kilometara i to 130 prema Crnoj Gori i 70-tak prema Hrvatskoj i na tom dijelu ima osam graničnih prijelaza već i što se proteže na teritoriji dva entiteta u BiH i primjenjuje čak četiri zakonodavstva: države BiH, entiteta FBiH i RS i Hercegovačko-neretvanskog kantona.