Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Juncker: Od sada Evropa i BiH idu zajedno

juncker sarajevo443333

Jean-Claude Juncker, predsjednik Evropske komisije, je nakon preuzimanja odgovora na Upitnik, danas istakao da će Evropa i Bosna i Hercegovina od sada pa nadalje ići zajedno, javlja Anadolu Agency (AA).

Juncker je naglasio da mu je žao što ceremoniji predaje odgovora nije mogla prisustvovati Federicha Mogherini, potpredsjednica Evropske komisije i visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku. Ona je zbog loših vremenskih uslova ostala na aerodromu u Kopenhagenu.

“Ovo je važan dan za BiH, ali i za Evropu. Evropa i BiH će od sada pa nadalje ići zajedno i ovo je važan dan, jer dobijamo odgovore na Upitnik. Preko 3.000 pitanja, isto toliko odgovora i veliki broj bilježaka. Želim odati počast svima koji su bili uključeni u ovaj ogroman posao. Odgovoriti u dosta kratkom roku, jer ste imali zapravo šest mjeseci da odgovorite, to je odlično obavljen posao. Ogroman broj državnih službenika radilo je na tom dokumentu. Bilo je 35 radnih grupa, veliki pripremni dio posla, impresioniran sam kvalitetom obavljenog posla. Bio je to pravi stres test i sada ste vidjeli kako izgleda svakodnevni posao evropskih službenika, tako da ste već spremni za buduće faze”, kazao je Juncker, te dodao:

“Htio bi da se nešto dogovorimo. Srž je važnija od datuma. Ne mogu vam dati datum kada će BiH postati zemlja kandidat. Proučit ćemo sve odgovore, ako bude dodatnih pitanja onda ćemo ih poslati vašim službama i ići ćemo korak po korak i vidjećemo kako se stvari razvijaju. Ponavljam, srž je važnija od datuma i treba činiti razliku između brzine i brzopletosti. Odgovori trebaju biti ozbiljni i sve ćemo učiniti da ostanemo prijateljski nastrojeni.”

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je  da BiH danas u svojim rukama drži svoj evropski put u kojem može dostići i one koji su danas mnogo dalje ispred nje, njena dva jugoistočna susjeda, Crnu Goru i Srbiju, javlja Anadolu Agency (AA).

Podsjetio je da je cijeli proces bio ogroman posao na kojem je rađeno 14 mjeseci uvažavajući uslove djelovanja u BiH, jer je prvih sedam-osam mjeseci trebalo da se uspostavi mehanizam koordinacije da bi u posljednjih šest mjeseci posao priveli kraju.

“Hiljade stranica teksta, više od 20.000 njih, u odgovorima na više od 3.000 pitanja. Vjerujem u ovaj put, do kraja usaglašenog kroz taj mehanizam koordinacije između svih razina vlasti na kojem je učestvovalo više od 1.000 državnih predstavnika BiH, dovoljan dokaz da smo već uhodali te sustave našeg usaglašavanja te da će olakšati da svaki naredni korak ka EU radimo brže i efikasnije”, istakao je Čović.

Zahvalio je Jean-Claudeu Junckeru za sve ono što je prijateljski uputio kao riječi, da BiH danas u svojim rukama drži svoj evropski put.

“Evropski put u kojem možemo dostići i one koji su danas mnogo dalje ispred nas, naša dva jugoistočna susjeda, kako Crnu Goru tako i Srbiju. Evidentno je danas i svim žiteljima u BiH da taj posao na bilo koji način ne ovisi od vas i vaših predstavnika nego primarno od nas koji smo nositelji političkog života u BiH”, pojasnio je Čović.

Duboko je uvjeren da ni ova aktuelna klima uoči parlamentarnih izbora u BiH “neće zaustaviti naše aktivnosti nego da će današnji čin ubrzati sve ono što je stavljeno u agendu za dobijanje kandidatskog statusa” za članstvo u Evropskoj uniji.

“Svjesni smo da mi moramo činiti ono što zadnje 3-4 godine nismo uradili. Duboko sam uvjeren da mi već danas možemo napraviti jednu potpuno novu agendu vezano za onaj ambijent vremenski koji imamo ispred sebe kako bi sustigli naše susjede i bili u prvoj grupi priključenja EU”, dodao je Čović.

Ceremonija predaje odgovora na Upitnik Evropske komisije za pripremu Mišljenja o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji održana je danas u zgradi Predsjedništva BiH. Junckeru su odgovore predali Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH i Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Svečanoj ceremoniji prisustvovali su i evropski komesar za politiku proširenja i susjedstva Johannes Hahn, te mnogobrojni bh. zvaničnici.

Uoči ceremonije predaje Upitnika članovi Predsjedništva BiH imali su bilateralni sastanak sa delegacijom Evropske unije.

Hahn je 9. decembra 2016. godine BiH uručio Upitnik Evropske komisije. Time je EK zvanično počela proces pripreme mišljenja o Zahtjevu za članstvo BiH u Evropskoj uniji, koji je predat Vijeću Evropske unije u februaru 2016. godine.

Odgovori BiH odražavaju realno stanje u svim oblastima važnim za proces evropskih integracija i bit će ključni za preporuku Evropske komisije za dobijanje statusa kandidata.