Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jusko: Do kraja sedmice usaglašena Informacija o izradi transportne strategije

BiH

Wigemark – Jusko (3)

Delegacija Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine predvođena ministrom Ismirom Juskom sastala se danas sa predstavnicima Delegacije Europske unije koju je predvodio ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH.

Fokus razgovora stavljen je na izgradnju mostova na rijeci Savi kod Svilaja i Gradiške, te mosta na rijeci Tari na cesti Hum-Šćepan Polje, te realizaciju soft mjera. Također, ministar Jusko i njegovi saradnici upoznali su ambasadora Vigemarka sa detaljima izrade transportne strategije BiH.

Na početku sastanka ministar Jusko upoznao je prisutne sa naporima koje Ministarstvo čini kako bi transportna strategija bila spremna za Samit u Parizu, 4. jula.

„Transportna strategija trenutno je prioritet našeg Ministarstva, i učinit ćemo sve da ona bude završena u roku, jer je naša želja da budemo dio Evrope. Moramo naglasiti da je u vrlo kratkom vremenu urađen veliki posao kada je transportna strategija u pitanju, a tu su svoj veliki doprinos dala i resorna entitetska ministarstva. Dosadašnja i buduća pomoć Delegacije EU u svemu tome nam puno znači“ istakao je Ministar Jusko.

Na sastanku je razgovarano i o problemima u finansiranju Javnog servisa Bosne i Hercegovine, odnosno BHRT-a. Kada je u pitanje Javni servis ministar Jusko je ponovio da državna televizija ne smije biti ugašena, da će se tragati za stabilnim izvorima njenog finansiranja kroz izmjene postojećeg zakona, što je u isključivoj nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH, osnivača Javnog radiotelevizijskog servisa.

Ministar Jusko je naglasio da je on svjestan kakva bi se loša poruka prema Evropi poslala ako bi došlo do gašenja državne televizije, i da se taj scenario mora spriječiti.