Jusko na Regionalnoj prometnoj investicijskoj konferenciji u Sofiji

jusko sofija

Na službeni poziv evropske komesarke za promet Violete Bulc, ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko je sa saradnicima učestvovao na Regionalnoj prometnoj investicijskoj konferenciji, održanoj u Sofiji 23. i 24. marta.

Konferencija je, pored ostalih učesnika, okupila ministre i predstavnike zemalja zapadnog Balkana, kao i predstavnike međunarodnih finansijskih institucija uključenih u finansiranje infrastrukturnih projekata kako u zemljama članicama EU tako i zemljama zapadnog Balkana. Na Konferenciji je razgovarano o novim modelima za finansiranje izgradnje infrastrukture, kao i poduzimanju niza aktivnosti radi prelaska u efikasnu, sigurnu i održivu mobilnost.

U okviru prvog dana Konferencije, između ostalog, održan je ministarski sastanak zemalja zapadnog Balkana s komesarkom Bulc. Na sastanku se raspravljalo o ostvarenom napretku svake zemlje zapadnog Balkana u kontekstu osnivanja Prometne zajednice, kao i razvoja infrastrukture te budućoj pomoći EU daljnjem unapređenju infrastrukture zemalja zapadnog Balkana.

Komesarka Bulc je pohvalila napredak Bosne i Hercegovine u sektoru prometa, ističući ponovo značaj usvajanja Okvirne prometne strategije, na osnovu koje su Bosni i Hercegovini dodijeljena grant sredstva za izgradnju mostova na rijeci Savi u iznosu većem od 30 miliona eura. Pored navedenog, usvajanjem Okvirne prometne strategije BiH otvorena je mogućnost apliciranja prema sredstvima iz drugih EU fondova namijenjenih razvoju infrastrukture.

Na sastanku je komesarka Bulc posebno istakla značaj osnivanja Prometne zajednice za sve zemlje zapadnog Balkana, što predstavlja preduvjet za pomoć Evropske unije. U tom smislu, posebno je pohvalila napredak BiH koji se ogleda u parafiranju teksta Sporazuma o osnivanju Prometne zajednice. S obzirom na evidentan napredak BiH u prethodnom periodu u oblasti prometa, komesarka je istakla daljnju opredijeljenost EU za saradnju s Bosnom i Hercegovinom i iskazala podršku za dodjelu sredstava za tri ranije pozitivno ocijenjena infrastrukturna projekta za BiH.

Ministar Jusko je prezentirao radove koji se izvode na mostu Koridora Vc preko Save kod Svilaja i zatražio od komesarke Bulc da svojim autoritetom pomogne ubrzanju aktivnosti na izgradnji mosta na Savi kod Gradiške, s obzirom na to da je BiH završila sve neophodne aktivnosti koje prethode izgradnji mosta.

Uvjet koji je postavljen pred BiH za dalju i veću pomoć EU odnosi se na realizaciju soft mjera. U tom kontekstu, uzimajući u obzir značaj dosadašnje pomoći Evropske unije za infrastrukturne projekte Bosne i Hercegovine, ministar Jusko je iskazao punu opredijeljenost naše zemlje za preostalu realizaciju soft mjera u narednom periodu, tj. do održavanja samita u Italiji 2017. godine.

Na osnovu do sada ostvarenog napretka BiH u prometnom sektoru, te poduzimanju dodatnih aktivnosti na realizaciji soft mjera, komesarka Bulc je naglasila daljnju opredijeljenost EU za saradnju sa BiH u pogledu razvoja infrastrukture.

Na marginama Konferencije, ministar Jusko je obavio sastanke s delegacijama Evropske komisije, Svjetske banke i EIB-a, te ministrima prometa Crne Gore i Bugarske, kao i delegacijom Republike Hrvatske, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.