Jusko: Prioritet MUP-a KS je obnova voznog parka

ismir jusko

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Ismir Jusko kazao je Feni da je obnova voznog parka prioritet u 2016. godini te da će ubrzo raspisati i tender za kupovinu novih vozila.

Dodao je da će se vozila kupovati putem leasinga, jer na taj način mogu kupiti više vozila nego s limitiranim budžetom.

Govoreći o maloljetničkom prijestupništvu, Jusko je naglasio da je u 2015. broj ovih prijestupništva manji za 46 posto u odnosu na 2014. godinu.

– Izuzetno mi je žao što je nekoliko nemilih događaja potisnulo ustranu ovaj podatak, ali Ministarstvo itekako radi na prevenciji maloljetničke delinkvencije – pojasnio je.

Također je dodao da u MUP-u KS-a radi 100 certificiranih policajaca za rad s djecom koji su bili žrtve ili svjedoci takvog sukoba te da su svaki dan na terenu, jer je to jedini način koji će donijeti konkretne rezultate.

Ministar Jusko je također najavio da će vrlo brzo objaviti informaciju o zapošljavanju novih mladih policajaca u MUP-u KS-a, jer je neophodno popunjavanje radnih mjesta prema sistematizaciji. Kazao je da je ovo ministarstvo zaposlilo 129 novih policajaca te da je evidentno da rezultati dolaze do izražaja.

– Građani su već primijetili da se na ulicama grada nalazi veći broj policajaca. U određenim kvartovima svakodnevno smo imali izvršavanje krivičnih djela, što je sada svedeno na nulu – pojasnio je.

Govoreći o Zakonu o unutrašnjim polovima KS-a, koji je usvojen na jednoj od prethodnih sjednica Skupštine KS-a, Jusko je kazao da će taj zakon omogućiti kompletnu reorganizaciju ovog ministarstva te da je definirao upravne organizacije rada i odgovornosti uposlenih.