Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kabineti Ivanića i Čovića: Sud u Hagu odbio zahtjev za reviziju presude BiH protiv Srbije

covic_ivanic

Međunarodni sud pravde u Hagu odbio je zahtjev Bosne i Hercegovine za reviziju presude protiv Srbije iz 2007. godine, potvrđeno je za Anadolu Agency (AA) u kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića u Banjaluci.

Sud je, kako je rečeno, razmotrio mišljenja članova Predsjedništva BiH, koja su iznijeli u svojim pismima.

Ocijenjeno je da Sud smatra da sadržaj ovih pisama pokazuje kako “nikakvu odluku nisu donijela nadležna tijela, u ime Bosne i Hercegovine kao države, glede zahtjeva za reviziju presude od 26. februara 2007. godine u slučaju primjene Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida”.

Ovu informaciju potvrdili su i iz kabineta člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića. Oni su potvrdili autentičnost pisma koje je članovima Predsjedništva BiH upućeno iz Međunarodnog suda pravde u Hagu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak sazvali su za poslijepodne vanrednu konferenciju za novinare u Banjaluci.

Javnosti će se, kako je najavljeno iz njegovog kabineta, poslijepodne u zgradi Predsjedništva BiH obratiti i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.