AUTODILERI

Kad kadrovi HDZ-a crtaju tendere: Firma M.R.M. godišnje prihoduje milione javnog novca

Zagreb: Dolazak uzvanika na ZV na predstavljanje programa Kolinde Grabar-Kitarović
11.11.2019., Zagreb - Sluzbeno predstavljanje Izbornog programa Kolinde Grabar-Kitarovic u Kongresnoj dvorani Zagrebackog velesajma. Dolazak gostiju na prredstavljanje programa. Photo: Igor Soban/PIXSELL

Firma „M.R.M. export-import“ iz Ljubuškog, koja se primarno bavi uvozom i prodajom vozila, kao i njihovim servisiranjem, godišnje prihoduje milione maraka preko sistema javnih nabavki. Pobjeđuju uglavnom na tenderima ugovornih organa kojima rukovode kadrovi bliski HDZ-u BiH i partnerima, a nerijetko su i jedini ponuđači u često nezakonito „nacrtanim“ javnim nabavkama

JP „Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne“ d.d. Mostar 22. jula zaključuje dva ugovora za nabavku lakih teretnih dostavnih vozila, odnosno lakog teretnog kombiniranog vozila s hidrauličnom dizalicom. Ukupna vrijednost ova dva ugovora je 172.100 KM bez PDV-a i oba su dodijeljena jedinom ponuđaču – firmi „M.R.M. export-import“ iz Ljubuškog, piše Žurnal.

Ovo su samo dva primjera koji pokazuju na koji način ova kompanija dobija većinu ugovora za nabavke raznih vozila, a te ugovore najčešće zaključuje s ugovornim organima kojima rukovode kadrovi HDZ-a BiH i njihovih partnera, ili kadrovi koji su bliski ovim strankama. Nerijetko se, nezakonito, u tenderima i „riječima nacrtaju“ vozila koja „M.R.M.“ može dostaviti, nakon čega slijedi ugovaranje poslova.

Vratimo se kratko na „Elektroprivredu HZHB“. Prema podacima objavljenim samo od početka godine, pa do 23. jula, ovo preduzeće zaključilo je ukupno šest različitih ugovora za nabavku raznih vozila. Čak pet od šest ugovora dodijeljeno je kompaniji „M.R.M.“, u svih pet navrata ova firma bila je jedini ponuđač, a ukupna vrijednost ugovora je preko 865 hiljada maraka bez PDV-a! Pored toga, zaključena su i dva ugovora za održavanje vozila vrijedna preko 100.000 KM.

Prema podacima s Portala javnih nabavki, od 2015. godine „Elektroprivreda HZHB“ i „M.R.M.“ sklopili su ugovore vrijedne oko šest i po miliona maraka.

Redovna „mušterija“ firme „M.R.M.“ je i Vlada HNK. Otkad se objavljuju podaci na Portalu javnih nabavki, već su međusobno zaključili preko 20 ugovora čija je ukupna vrijednost blizu četiri miliona maraka.

Ove godine je do sada zaključeno pet ugovora – četiri za nabavke vozila i jedan za održavanje. Podsjetimo, pisali smo kako Vlada HNK na lizing kupuje vozila u vrijednosti od 760 hiljada KM, kroz četiri lota, a da su u tenderskoj dokumentaciji određeni modeli nezakonito nacrtani. Na kraju, tri od četiri lota, vrijedna preko 460.000 KM, dodijeljena su firmi „M.R.M.“.

Naravno, ova kompanija bila je jedini ponuđač, baš kao i u naredna dva tendera za nabavku rabljenih vatrogasnih vozila (299.000 KM), te održavanje službenih vozila (298.068,10 KM).

Zoran Galić, direktor Granične policije BiH, dodijelio je firmi „M.R.M.“ 17 ugovora u ukupnoj vrijednosti od čak 5,7 miliona KM! Istina, četiri tendera „M.R.M.“ je dobio kao dio konzorcija, no posljednji i najunosniji ugovor, vrijedan skoro 1,7 miliona KM bez PDV-a, ova kompanija zaključila je samostalno s Graničnom policijom BiH. Riječ je o nabavci 26 motornih kombi vozila, a ugovor je zaključen posljednjeg dana 2020. godine.

Spomenimo još nekoliko ugovornih organa. MUP ZHK do sada je zaključio pet ugovora s firmom „M.R.M.“ za nabavku raznih vozila, vrijedni kombinirano blizu milion maraka.

Izvor: akta.ba

Preko 400.000 KM „M.R.M.“ je prihodovao od „Hrvatske pošte“. Svih osam zaključenih ugovora bilo je u vezi s nabavkom i isporukom raznih vozila i mopeda.

„Ceste“ d.d. Mostar dodijelile su ovoj kompaniji sedam ugovora za nabavku vozila u vrijednosti od skoro 800.000 KM.

„M.R.M.“ dobija tendera i u Prozor-Rami. S Općinom firma je zaključila četiri ugovora (jedan kao dio konzorcija) za nabavke vozila, ukupno vrijedna oko 320.000 KM bez PDV-a. Ured načelnika dva puta je od „M.R.M.“-a kupovao skupocjena vozila – 2017. godine vozilo vrijedno 76.328 KM, dok je nedavno kupljeno vozilo za čak 111.965,81 KM. Ovome dodajmo da je i JKP „Vodograd“ s ovom firmom zaključilo jedan ugovor, vrijedan 89.500 KM, za nabavku novog specijalnog pogrebnog motornog vozila.

Županijska bolnica Orašje dodijelila je „M.R.M.“-u dva ugovora vrijedna 213.000 KM, a u posljednje vrijeme firma iz Ljubuškog potpisala je ugovore s Parlamentom FBiH (64.500 KM), Uredom za reviziju institucija u FBiH (58.999 KM), Domom zdravlja Fojnica (39.900 KM)…

DESETOGODIŠNJI TENDERSKI USPON

Da je uvoz, prodaja i održavanje vozila i dijelova za vozila jedan od najprofitabilnijih biznisa u BiH, dokaz je upravo i firma „M.R.M. export-import“.

Zbirno, prošle godina ova kompanija imala je prihod od 27.891.136,00 KM, a dobit je iznosila 1.347.109,00 KM. Poređenja radi, 2010. godine „M.R.M.“ je imao prihod nešto veći od četiri miliona maraka, dok je dobit iznosila tek 5.257,00 KM. No, u narednih deset godina skoro konstantno su rasli i prihod i dobit.

Izvor: ejn.gov.ba

Uprkos tome što je pandemija globalno negativno utjecala na prodaju i poslovanje trgovaca automobilima, dobit ove firme rasla je i u 2020. godini, iako su prihodi bili nešto manji u poređenju s 2019. godinom.

Upravo je u pandemijskoj godini „M.R.M.“ preko tendera prihodovao najviše novca do sada. U prošloj godini je kompanija iz Ljubuškog zaključila čak 236 ugovora s ugovornim organima u BiH, u ukupnoj vrijednosti od oko 14,3 miliona KM. To predstavlja više od polovine ukupnih prihode ove firme u 2020. godini.

Osim toga, veliki je to skok u odnosu na prethodne godine kada je ova kompanija godišnje, preko sistema javnih nabavki, prihodovala oko sedam miliona maraka.

Kada uzmemo sve godine u obzir, otkad se objavljuju podaci na zvaničnom Portalu javnih nabavki, odnosno od 2015. godine, „M.R.M.“ je preko tendera prihodovao preko 45 miliona maraka! Ukupan broj zaključenih ugovora davno je prešao cifru od 1.000.

Svi ovi poslovi „pomogli“ su firmi iz Ljubuškog da bude u TOP 5 bh. kompanija iz oblasti autoindustrije. Tačnije, prema pisanju portala akta.ba, „M.R.M. export-import“ je, kada se poredi s drugim kompanijama iz ove oblasti, u 2020. godini na četvrtom mjestu u BiH kada je riječ o ukupnim prihodima i dobiti.

KO STOJI IZA FIRME?

Prema zvaničnim podacima, vlasnici su Emilija Bilić, Manuela Doko i Blago Rupčić. Kako piše na njihovoj zvaničnoj stranici, „M.R.M.“ je ovlašteni Volkswagen i Audi serviser i trgovac.

Mediji su pisali da je Miroslav Rupčić, jedan od osuđenih u aferi „Hercegovačka banka“, sin Blage Rupčića, jednog od suvlasnika firme. Osim toga, pisalo se i kako Miroslav Rupčić zvanično nema nikakve veze s kompanijom, ali da je jednom prilikom u ime ove firme prisustvovao otvaranju tenderske dokumentacije.

Podsjetimo, slučaj „Hercegovačka banka“ je zapravo bila istraga u vezi s novcem koji je slala Hrvatska u vidu pomoći Hrvatima u BiH. Kako se prenosili mediji, a prema navodima iz istrage, od skoro 650 miliona maraka pomoći, najmanje trećina bila je preusmjerena u privatne džepove.

Miroslav Rupčić nagodio se s Tužilaštvom BiH, te je pred Sudom BiH osuđen na pet i po godina zatvora zbog nesavjesnog rada u službi i zloupotrebe položaja. Između ostalog, priznao je i da je Draganu Čoviću darovao automobil Golf Volkswagen, vrijedan 56.900 KM, a koji je nezakonito plaćen s računa propalog „Hercegovina osiguranja“ firmi „M.R.M.“.

Ova kompanija spominjala se kao jedna od osnivačica „Hercegovačke banke“, a, kako se navodi, način na koji je poslovala banka bio je preteča najveće korupcijske afere u Hrvatskoj u sklopu koje je optužen bivši hrvatski premijer Ivo Sanader.