Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kada će biti imenovan novi policijski komesar MUP-a KS?

BiH

Policija u Dobrovoljačkoj

Konkurs za izbor dvaju novih članova Nezavisnog odbora za izbor i imenovanje policijskog komesara Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS), koji je raspisan polovinom decembra, u međuvremenu je zatvoren, te se očekuje okončanje konkursne procedure.

To pitanje postalo je aktuelno nakon što su dvojica članova Nezavisnog odbora – sudija Ustavnog suda FBiH Domin Malbašić i advokat Dragan Međović u novembru prošle godine podnijeli ostavke.

– Prema našim saznanjima, konkurs je zatvoren i slijedi finalizacija odabira kandidata, koji bi trebali biti potvrđeni na narednoj sjednici Skupštine KS-a krajem januara, ili početkom februara – kazao je Feni Samir Čorbo, predsjedavajući Nezavisnog odbora za izbor i imenovanje policijskog komesara MUPKS-a.

Komentirajući upit u vezi s procedurom i dinamikom na tom planu, Čorbo je najavio da će poslije izbora novih članova Nezavisnog odbora uslijediti raspisivanje konkursa za izbor policijskog komesara MUPKS-a, nakon što je s te funkcije smijenjen Vahid Ćosić polovinom novembra prošle godine.

Inače, Nezavisni odbor nema zakonom propisanog roka u kojem mora raspisati konkurs za izbor policijskog komesara.

Podsjećamo, konkurs za izbor dvaju članova Nezavisnog odbora traje 15 dana od posljednje objave, a Komisija za izbor i imenovanja i administrativna pitanja Skupštine KS-a u konkursu, objavljenom u Službenim novinama FBiH, pozvala je istaknute stručnjake iz oblasti pravnih, društvenih i kriminalističkih nauka, te iz organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava ili drugih srodnih oblasti, a koji nisu zaposleni u organima unutarnjih poslova u BiH, da se prijave na upražnjena mjesta.