Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kako do potvrde

Kada olako shvatite poziv za vakcinaciju u Zetri: Nevzet kao posljednja brana da sistem ne krahira

Sarajevo: Građani u Zetri, ali i ispred nje, čekaju dolazak cjepiva
18.05.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - U sarajevskoj dvorani Zetra jutros je trebalo biti nastavljeno cijepljenje gradjana Kantona Sarajevo starijih od 75 godina. Trenutno je u dvorani vise od 150 ljudi koji cekaju da dodje cjepivo u 12 sati. Ispred dvorane su takodjer grupe ljudi. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

“Ako mi on ne uspije riješiti problem, ostaje mi samo da zovem Asima”

Nakon što sam primio vakcinu u Zetri, na izlazu sam upitao doktora kako ću do potvrde o vakcinaciji. Rekao mi je da on samo udara pečat, da se obratim nekome drugom. U tom trenutku trebao sam pretpostaviti kakav će biti moj put do potvrde.

Piše: Dinko Dundić

Inače sam stanovnik ZDK, ali budući da radim u Sarajevu odlučio sam da se odazovem pozivu u Zetri primim vakcinu. Neke od kolega primile su vakcine u Srbiji, dobili su potvrde s kodom na mobitel. Naivno sam pomislio, ako su oni bez problema dobili potvrdu nakon vakcinacije u drugoj državi, valjda ću i ja uspjeti u drugom kantonu. Kakva greška. Kao i mnogo puta do sada pokazalo se da se svaki optimizam prilikom vađenja “papira” kod nas nerijetko pretvori u beskonačno putovanje kružnim tokom.

Vidjevši da ne mogu elektronskim putem doći do potvrde, budući da nemam elektronsku zdravstvenu knjižicu Kantona Sarajevo, otišao sam do Zetre. Tamo me je dočekala ljubazna medicinska sestra. Provjerila je i utvrdila da moji podaci nisu uneseni u “sistem”. Unijela je podatke, uz male poteškoće budući da mi je na potvrdi bio upisan pogrešan datum i nečitko upisani brojevi vakcine. Kaže, to je sve što ona može, trebam se obratiti Zavodu zdravstvenog osiguranja KS.

Prije toga, savjetovale su me kolege, nazvao sam i firmu “Medit” koja je zadužena za unošenje podataka. Neljubazni muškarac sa druge strane veze nije se mogao načuditi da pokušavam dobiti potvrdu o vakcinaciji u Sarajevu, a nisam iz KS. Šta ja to mislim, izgovarao je on dok sam prekidao vezu.

Prošetam do Zavoda za zdravstveno osiguranje KS. Na šalteru začuđena službenica. “Pa mi vam možemo izdati potvrdu samo ako ste iz KS!”

“Ipak je bolje da sam na vakcinu otišao u Beograd”, promrmljam više za sebe.

“Nemojte baš tako”, odgovori službenica, više za sve nas u sali.

Između ostalog posavjetovan sam da se obratim Zavodu zdravstvenog osiguranja ZDK.

“Pa znate, nismo mi uvezani sa Kantonom Sarajevo. Probajte otići do matičnog Doma zdravlja. Oni bi vam trebali izdati potvrdu“, novi je savjet koji sam ovaj put dobio iz ZZOZDK.

Pokušam i to. Objasnim sve, slijedi sad već očekivani odgovor: “To trebate izvaditi u Zetri, tamo ste vakcinisani.”

Objasnim da sam bio u Zetri, da sam zvao kantonalne zavode i kompaniju koja izdaje potvrde, da su me na kraju uputili na njih…

“Onda jedino da vidite sa Nevzetom u Upravi, probajte tamo”.

Još nisam došao do Nevzeta.

Ako mi on ne uspije riješiti problem, ostaje mi samo da zovem Asima.