BiH

Gradonačelnik Brčko distrikta

Kadrić: Borba protiv korupcije složen je proces

13/09/2021

Formiran je Ured za prevenciju i koordinaciju aktivnosti za suzbijanje korupcije Brčko distrikta BiH i imenovano Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić izjavio je kako je borba protiv korupcije složen proces i sigurno je kako rješenja nema preko noći, ali kako su usvojili važne zakone koji će doprinijeti konkretnim rezultatima na suzbijanju korupcije.

“U nastojanjima kako bismo se pridružili razvijenim sredinama koje se vrlo uspješno bore protiv te pošasti, u vrlo kratkom razdoblju usvojili smo vrlo važne zakone iz područja borbe protiv korupcije. To su Zakon o Uredu za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti, Zakon o zaštiti osoba koja prijavljuju korupciju i Zakon o spriječavanju sukoba interesa u institucijama Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Ovi zakoni su dio reformskih procesa u namjeri BiH da se pridruži Europskoj uniji”, kazao je Kadrić.

Sukladno tim normativnim propisima formiran je Ured za prevenciju i koordinaciju aktivnosti za suzbijanje korupcije Brčko distrikta BiH i imenovano Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

Po Kadrićevim riječima, usvajanjem tih zakona, kao i ranijim donošenjem Strategije za borbu protiv korupcije za razdoblje 2018. – 2019. godina i Akcijskog plana za borbu protiv korupcije u Brčko distriktu BiH, stekli su se svi tehnički uvjeti da u Brčko distriktu BiH uskoro budu vidljivi i konkretni rezultati na suzbijanju korupcije.

“Pokazali smo odlučnost u poduzimanju konkretnih aktivnosti na suprostavljanju koruptivnim praksama i ostvarili značajan korak u opredjeljenosti lokalne zajednice u suzbijanju fenomena korupcije s kojima se suočavaju sve države svijeta kao i sve lokalne zajednice”, istaknuo je brčanski gradonačelnik.

Kadrić je napomenuo kako u borbi protiv korupcije imaju veliku i nesebičnu pomoć predstavnika međunarodne zajednice posebno američkog veleposlanstva u BiH.

“Kako bismo institucionalizirali ovu suradnju 16. rujna ove godine potpisati ćemo Memorandum o razumijevanju i suradnji u borbi protiv korupcije između Veleposlanstva SAD-a u BiH i Vlade Brčko distrikta BiH”, dodao je Kadrić, saopćio je Sektor za informiranje Vlade Brčko distrikta BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.