borba protiv korupcije

Kafedžić prezentirao analitičku platformu sa 138 izvještaja iz sedam online registara

kafedzic1 (1)

Prezentaciji su prisustvovali savjetnik za borbu protiv korupcije u ovom kantonalnom Uredu i predstavnik Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Erik Larson, te predstavnica Misije OSCE-a u našoj zemlji Samra Ramić

Šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo Erduan Kafedžić prezentirao je danas analitičku platformu sa 138 izvještaja iz sedam online registara koji su sastavni dijelovi Informacionog sistema ovog ureda.

Prezentaciji su prisustvovali savjetnik za borbu protiv korupcije u ovom kantonalnom Uredu i predstavnik Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Erik Larson, te predstavnica Misije OSCE-a u našoj zemlji Samra Ramić.

Podsjećamo da je upravo, uz pomoć i podršku Američke ambasade i Misije OSCE-a Ured ranije uspostavio online registre koji obuhvataju podatke koji se odnose na javni sektor Kantona Sarajevo i koji su javno dostupni široj javnosti putem web stranice https://www.anticorrupiks.com

Uspostavljeni registri sadrže podatke o imenovanim i zaposlenim licima, imovini nosilaca javnih funkcija, javnim nabavkama koje provode institucije KS, transferima neprofitnim organizacijama i pojedincima iz Budžeta KS, te podsticajima poljoprivredi i poticajima razvoju male privrede u Kantonu Sarajevo.

Pored navedenih podataka, Ured je nakon današnje prezentacije u funkciju pustio pomenutu analitičku platformu sa javno dostupnim analitičko-statističkim pokazateljima.

Kako je istakao Kafedžić, cilj ove platforme je javno praćenje ključnih procesa u Kantonu Sarajevo, kao što su zapošljavanje, imenovanja, javne nabavke, dodjela sredstva kroz transfere, poticaje i podsticaje poljoprivredi, odnosno maloj privredi.

“Proces na kojem smo radili preko šest mjeseci i upotpunosti je proizvod Ureda, naravno uz pomoć i podršku naših partnera iz OSCE Misije u BiH i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u našoj zemlji. Nastao je jer smo uočili problem pretrage i analize velikog broja podataka koji se nalaze na web stranici Ureda, ali i zbog nedostatka javno dostupnih analitičkih alata široj javnosti”, kazao je na početku prezentacije Kafedžić.

Naglasio je i kako se radi se o referentnim podacima, jer ih unose direktno institucije KS, te su za iste upravo one odgovorne u smislu njihove tačnosti i blagovremenosti.

Potcrtao je i kako je ova analitička platforma potpuno nezavisna, te da Ured nema uticaj na podatke, jer se podaci na web-u direktno preuzimaju iz postojećeg Informacionog sistema.

“Postoje interesantni analitički momenti, na koje javnost treba posebno obratiti pažnju, odnosno rizici, kao što su lokalni i opći izbori, promjene vlasti, političke krize koji mogu uticati na promjene vlasti, na primjer, politička trgovina javnim novcem, kao i finansiranje političkih stranaka”, precizirao je Kafedžić.

Dodao je kako je izuzetno širok spektar analitičkih mogućnosti, komparacija i drugih informacija koje su važni alati za novinare, istraživače i nevladine organizacije.

“Punu vrijednost i smisao ova analitika će dobiti kroz vrijeme, jer omogućava i arhiviranje podataka kroz duži vremenski period”, zaključio je Kafedžić te iskazao očekivanja vezana za veći angažman javnosti, kao i za njenu snažniju korektivnu ulogu.

Objavljen je i link Registra transfera, koji sadrži najviše sačinjenih analitičkih izvještaja.