Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

glavni tužilac

Kajganić: Debevec i Mehmedagić prisluškivali sudije. Uhapšena je i Vasvija Vidović

milanko kajganić
Foto: Amer Kajmović/FENA

Dodao je kako će licena lišena slobode biti predata postojućem tužiocu koji će nakon ispitivanja odlučiti o daljim koracima na osnovu sadašnjeg spisa i na osnovu dokaza odlučiti o pritvoru

Glavni državni tužilac Milanko Kajganić na konferenciji za medije govorio je o jučerašnjem hapšenju predsjedniku Suda BiH, ali i direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću.

Na konferenciji za medije Kajganić je potvrdio i navode da je uhapšena advokatica Vasvija Vidović, prenosi N1.

Detalji jučerašnjih aktivnosti

No, samom početku pojasnio je da je konferenciju za medije sazvao kako bi kazao nove detalje o aktivnostima koje su provedene tokom jučerašnjeg dana.

“Sazvao sam konferenciju da bi javnost upoznao o aktivnostima iz jučerašnjeg dana i kako bismo pokazali da se beskompromisno borimo protiv kriminala, bez obzira o kojim osobama je riječ i koju funkciju obavljaju. Što se tiče samog informisanja javnosti u potpunosti smo se otvorili prema javnosti koliko je to moguće, a da se ne dovede u opasnost istraga i predmete u kojima se postupa. Ukoliko neko mimo Tužilaštva iznosi informacije znači da je tih informacija došao neovlašteno. Pozivamo sve u BiH da kada su u pitanju predmeti Tužilaštva BiH da se isključivo otvaraju nama za pitanja. Shvatamo interes javnosti, ali nama je interes predmeta da dođemo do dokaza kako bi bili u stanju da procesuiramo lice pred lice pravde”, kazao je Kajganić.

Osvrnuo se potom na hapšenje Debevca i Mehmedagića.

“Predmet je otvoren u Tužilaštvu BiH uz značajnu podršku OSA-e. Niti jedna druga agencija nije bila uključena u predistražne i istražne radnje. Pripadnici SIPA bili su obavješteni sat vremena prije aktivnosti. Što se tiče činjenica da su osumnjičena lica Debevec i Mehmedagić lišeni su slobode po naredbi tužilaca isključivo. Postoje razlozi za lišenje slobode, da bi nesmetano prikupili dokaze u navednom predmetu”, kazao je.

Negiranje navoda iz medija

Osvrnuo se i na pojedine informacije koje su se pojavile u medijima.

“Plasirane su razne informacije, nisu tačni navodi. Do sada su prikupljeni dokazi da su dvojica osumnjičenih počinila krivična djela zloupotrebe službenog položaja, nezakonito prisluškivali sudije Suda BiH i zaposlene radnike Tužilaštva BiH prilikom provođenja istražnih radnji Tužilaštva BiH i Suda BiH. Nema dokaza da su vršene prisluškivanja prema političkim ličnostima, partijama. Provjerit ćemo sve informacije. Na osnovu naših prijedloga zapečaćene su određene prostorije Suda BiH koje će biti pretresene. Na osnovu svih dokaza znat će se u kojem će toku istraga da ide dalje. Osnovni sumnje su već potvrđene, sudija za prethodni postupak izdao naredbe za pretrese, provedeni su određeni pretresi.”

Dodao je kako će licena lišena slobode biti predata postojućem tužiocu koji će nakon ispitivanja odlučiti o daljim koracima na osnovu sadašnjeg spisa i na osnovu dokaza odlučiti o pritvoru.

“Tužilac će podnijeti prijedlog za određivanje pritvora do mjesec dana za sve osumnjičenje”.