BiH

Sastanak sa Bomberger

Kajganić: Za traženje nestalih u BiH potrebni savremeni tehnološki resursi

17/03/2022

Naglasio je da su istražitelji i stručno osoblje Tužilaštva BiH gotovo svakodnevno na terenu na lokacijama potrage za nestalim osobama u svim dijelovima Bosne i Hercegovine

Vršitelj dužnosti glavnog tužitelja Tužilaštva Bosne i Hercegovine Milanko Kajganić razgovarao je danas s direktoricom Međunarodne komisije za traženje nestalih (ICMP) Kathryne Bomberger o procesu traženja i identifikaciji preostalih oko 7.400 nestalih osoba, za kojima se još traga u BiH.

Kajganić je istakao da je institucijama u Bosni i Hercegovini potrebna pomoć ICMP-a naročito u pogledu angažiranja savremenih tehnoloških resursa za traženje lokacija masovnih grobnica i posmrtnih ostataka nestalih osoba.

Naglasio je da su istražitelji i stručno osoblje Tužilaštva BiH gotovo svakodnevno na terenu na lokacijama potrage za nestalim osobama u svim dijelovima Bosne i Hercegovine, jer je pronalazak i identifkacija nestalih osoba, značajna dokazna građa za predmete ratnih zločina u kojima postupa Tužilaštvo BiH.

Direktorica ICMP-a Bomberger istakla je da je potreban kontinuiran zajednički rad institucija u BiH uz pomoć ICMP-a i međunarodne zajednice kako bi se omogućio što brži pronalazak nestalih osoba za kojima se još uvijek traga te da je regionalna saradnja značajan segment u tom procesu.

Zajednički zaključak sastanka je da je traženje nestalih osoba prioritet zbog porodica žrtava koje već duže od 27 godina tragaju za posmrtnim ostacima svojih najbližih srodnika,kao i za proces vladavine prava u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.