Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kakanj se danas oprašta od stradalih rudara

BiH

rudnik-kakanj-nesreca 1

Komemoracija za poginule rudare u nesreći koja se dogodila u jami Begići-Bištrani Rudnika mrkog uglja Kakanj bit će održana u danas u Domu kulture u Kaknju, sa početkom u 11:30 sati, prenosi novinska agencija Patria.

– U 13:30 sati, u Gradskoj džamiji u Kaknju, bit će klanjana zajednička dženaza za poginule rudare Muhameda Sarača, Nermina Mušiju i Sejada Gađuna. Ukop će biti obavljen u mjesnim mezarjima u Ričici, Velikim Trnovcima i Gornjim Lučanima.

[yuzo_related]

Sahrana poginulog rudara Mije Stojčića, na zahtjev porodice, a zbog familije koja stiže iz inozemstva, bit će održana u sutra 16. oktobra u Ratnju. Prevoz je obezbijeđen u 11 sati sa pogona Haljinići , stoji u dopisu koji je u Općinu Kakanj stigao iz Rudnika mrkog uglja Kakanj.

Odlukom načelnika Kaknja Nermina Mandre u ovoj općini dani žalosti su 14. i 15. oktobar.

Četiri rudara su poginula, a dvojica povrijeđena u nesreći koja se u utorak 13. oktobra, sat iza ponoći, dogodila u Rudniku mrkog uglja Kakanj.

Do nesreće je došlo u jami Begići-Bištrani usljed urušavanja drvene podgrade, kada se gornji svod rudarskih prostorija obrušio na 28 rudara koji su se nalazili na 105 metara ispod površine..

Poginuli su Muhamed Sarač (1968), Nermin Mušija (1977), Mijo Stojičić (1976) i Sejad Gađun (1971).