Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Donosimo detalje

Kakav je Zakon o javnim nabavkama usvojilo Vijeće ministara: Priča za EU još nije završena

Vijeće ministara BiH

Usvojene izmjene i dopune zakona u kojem nema inspekcijskog nadzora. Iz Transparency International kažu da je ovo prelazno rješenje, te da slijede amandmani, ali i podzakoski akti

Vijeće ministara BiH danas je jednoglasno utvrdilo Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, koji ne sadrži poglavlje o inspekcijskom nadzoru, a što je nagoviješteno već na prošloj sjednici kada su „ručnu“ upravo zbog ovih odredbi povukli ministri iz SNSD-a i HDZ-a.

Piše: A. DUČIĆ

No, kakvo je zakonsko rješenje o javnim nabavkama, koje predstavlja jedno od ključnih, kada je riječ o napretku BiH ka EU usvojilo Vijeće ministara, upitali smo Aleksandru Martinović, članicu Upravnog odbora Transparency International BiH koja je godinama radila na ovom zakonskom rješenju

Ona za Fokus.ba kaže da se radi o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama u čijoj je izradi intenzivno učestvovalo civilno društvo na čelu sa TI BiH prije tri godine zajedno sa radnom grupom Vijeća ministara BIH.

-Sama činjenica da je ovaj zakon toliko dugo bio u ladicama i u proceduri jasno je ukazivalo na to da se upravo te odredbe oko inspekcijkog nadzora neće usvojiti. U svakom slučaju ono što je danas usvojeno jeste jedno prelazno rješenje. BiH na ovaj način nije završila proces usklađivanja svog pravnog okvira sa legislativom EU, a što je dužna u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanjem. Dakle, ovo prelazno rješenje će istovremeno po njegovom usvajanju biti praćeno procesom izrade jednog sasvim novog zakona o javnim nabavkama, koji bi onda bio predstavljao potpuno transponovanje acquisa odnosno Direktivama o javnim nabavkama i o koncesijama iz 2014. – rekla je Martinović.

Aleksandra Martinović

Ističe da ovo prelazno rješenje koje su očekivali da će biti takvo kakvo jeste nosi sa sobom i nekoliko dobrih stvari. Uradilo se, kaže, dosta na transparentnosti čitavog ciklusa javnih nabavki, pa će tako veći broj informacija biti dostupan na portalu javnih nabavki, a uvedene su pobljošane odredbe vezane za sukob interesa u skladu sa evropskim direktivama.

-Moram napomenuti da su definicije sukoba interesa u evropskim direktivama daleko sveobuhvatnije nego većina definicija u samim propisima o sukobu interesa u BiH. Ono što je jako važno jeste da ove izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama u narednom periodu podrazumijevaju usvajanje još dva podzakonska akta. Jedan od njih je pravilnik o elektronskim nabavkama, koji će dodatno unaprijediti transparentnost čitavog ciklusa. On je sačinjen još prije godinu i po – dvije. On podrazumijeva i elektronsko dostavljanje ponuda i čitav niz dokumentacije koji sačinjavaju ugovorni organi, a koji bi također trebali biti dostupni na jedinstvenom portalu javnih nabavki – rekla je Martinović.

Znači priča se, dodaje naša sagovornica, ne završava samo ovim nacrtom. Drugi ključan pravilnik koji se mora usvojiti a na čijim izmjenama se također počelo još pretprošle godine jeste izmijenjeni pravilnik o monitoringu odnosno praćenju postupaka od Agencije za javne nabavke.

-To je nešto što ovo prelazno rješenje može u nekoj manjoj mjeri kompenzovati odustvo inspekcijskog nadzora. Radi se o poslovima Agencije na nadzoru postupaka javnih nabavki u realnom vremenu koji treba biti bolji, funkcionalniji i strožiji od postojećeg pravilnika. Na taj način bi Agencija trebala upotpuni svoj proces monitoringa, a taj pravilnik bi trebao da doprinese i kadrovskim jačanjem Agencije, što je i bila okosnica ovog inspekcijskog nadzora. Nećemo reći da smo nezadovoljni. Ima nekoliko stvari u tom prelaznom rješenju koje treba popraviti. Mi ćemo uputiti amandmane kada to bude u Parlamentu, u svakom slučaju pozdravljamo da se bar proces otkočio, a mi ćemo raditi dalje na sistemu javnih nabavki – naglasila je Martinović.

U vezi s ovim se danas oglasio i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler poručivši kako pozdravlja usvajanje izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama, naglasivši da sada Parlament mora slijediti ovaj potez kako bi se poboljšala transparentnost u sistemu javnih nabavki a sve zbog borbe protiv korupcije i vraćanju povjerenja građana.