Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

planirali su dobit, ali...

Kako CSR upravlja opštinskom imovinom: Parking u gubitku 13.000, teniski tereni 50.000 KM

parking (1)

Početkom aprila 2019. CSR napokon počinje upravljati teniskim terenima. Rezultat? Nakon devet mjeseci ostvaren je prihod u iznosu od 106.396,19 KM, dok su rashodi iznosili 158.878,72 KM

Nakon što na sjednici Općinskog vijeća Centar Sarajevo, održanoj 4. juna 2020. godine, nije usvojen Izvještaj o radu JU „Centar za sport i rekreaciju“ Sarajevo (CSR) za 2019. godinu, navedeni izvještaj ipak je usvojen 16. jula i to tijesnom većinom, piše Žurnal.info.

Prema izvještaju, CSR, koji upravlja objektom FIS s vanjskim malonogometnim igralištem, Olimpijskim stadionom „Asim Ferhatović-Hase“ s pomoćnim terenima, parkingom i teniskim terenima, u prethodnoj godini je poslovao u plusu od 4.587,65 KM, najviše zahvaljujući poslovnim prostorima u sklopu stadiona i objekta FIS.

Iz priložene fotografije vidi se da su najlošiji poslovni rezultat ostvarili teniski tereni – poslovali su u minusu od 52.482,53 KM.

TENISKE TERENE PREUZELI U APRILU 2019.

CSR je počeo upravljati teniskim terenima u aprilu 2019. godine. Naime, firma „Bracom“ vlasnika Davera Vranića je bila zakupac teniskih terena od 2013. do marta 2019. godine. Za to su iz ove firme CSR-u na ime zakupnine uplaćivali 3.083,33 KM mjesečno, odnosno 37.000 KM godišnje bez PDV-a.

Međutim, naknadno će se ustanoviti da „Ustanova nije imala prava tenis terene dati na upravljanje drugom fizičkom ni pravnom licu, nego da je iste trebala koristiti u svrhu ostvarivanja javnog interesa Osnivača (Općina Centar) u oblasti sporta“.

Ugovor između CSR-a i firme „Bracom“ trajao je do 2018. godine, ali je potpisan aneks ugovora, a sve kako bi se CSR infrastrukturno i kadrovski pripremio za preuzimanje teniskih terena.

Početkom aprila 2019. CSR napokon počinje upravljati teniskim terenima. Rezultat? Nakon devet mjeseci ostvaren je prihod u iznosu od 106.396,19 KM, dok su rashodi iznosili 158.878,72 KM. U prihod se ubraja i dotacija za podršku poslovanju Općine Centar u iznosu od 50.000 maraka. Bez budžetskog novca, teniski tereni poslovali bi u minusu većem od 100.000 maraka.

U dokumentu kojeg potpisuje direktorica Sabina Špago, a taj dokument je bio prezentiran i općinskim vijećnicima, procjena je bila da će ukupna dobit na godišnjem nivou od najma teniskih terena biti 69.516 maraka.

Prema riječima nekoliko vijećnika, isto je obećala i pomoćnica načelnika Nedžada Ajnadžića, Jasmina Fazlić. Umjesto dobiti – gubitak. I to veći od 50.000 maraka za samo devet mjeseci 2019. godine. Komparacije radi, iznajmljivanjem teniskih terena drugom licu, CSR je imao godišnji profit od teniskih terena u iznosu od oko 37.000 maraka.

Direktorica Sabina Špago je za Žurnal rekla kako su „prilikom preuzimanja tenis terena, pored redovnih troškova održavanja, bila potrebna i vanredna ulaganja da bi tereni bili u stanju u kakvom su danas“.

„Teniski tereni i kompletna okolina su prilikom preuzimanja bili u veoma zapuštenom i lošem stanju, što je popisna komisija konstatovala u zapisniku o primopredaji“, kaže Špago.

S njom se ne slaže Senad Hadžimešić koji je ranije za Žurnal rekao kako su tereni bili u dobrom stanju:

„Tu smo organizirali državna prvenstva. Imali smo optimalne uvjete, nismo imali zamjerki“, rekao je tadašnji direktor Teniskog saveza BiH.

I pored svega navedenog, Sabina Špago za Žurnal govori kako CSR „izražava zadovoljstvo urađenim i postignutim rezultatima koji će već ove godine i sa finansijske strane biti u pozitivnom bilansu“.

STADION U LOŠEM STANJU, PARKING POSLOVAO U MINUSU

Kao što je navedeno, Izvještaj o radu usvojen je tijesnom većinom. Vijećnici su imali najviše primjedbi kada je riječ o stanju u kojem se nalazi Olimpijski stadion „Asim Ferhatović-Hase“. Naime, i pored određenih ulaganja u stadion koja su navedena u izvještaju, on je i dalje u relativno lošem stanju. Podsjetimo samo da je zbog toga prošle godine FK „Sarajevo“ utakmicu 3. kola kvalifikacija za Evropsku ligu igrao na „Bilinom polju“ u Zenici.

Iz CSR-a su vijećnicima rekli kako oni nemaju „investicioni kapital“ za značajnije ulaganje u stadion. Nedavno je općinski načelnik Nedžad Ajnadžić ponudio FK „Sarajevo“ stadion za 1 KM, a iz ovog kluba prvobitno nisu pristali potpisati memorandum jer je riječ o, kako su tada rekli, „nedovršenom dokumentu“.

Iako je izvjesno da će dogovor između FK „Sarajevo“ i Općine Centar ipak biti postignut, mnogi su ovaj Ajnadžićev potez ocijenili populističkim u izbornoj godini, pogotovo zbog brojnih neispunjenih obećanja u vezi s milionskim ulaganjima u stadion.

Ono što, također, iznenađuje jeste da je u minusu poslovao i – parking! I to u minusu od oko 13.000 maraka. Ostvaren je prihod u iznosu od 69.295,19 KM. Riječ je o, kako je navedeno u izvještaju, „povećanom prihodu u odnosu na prethodnu godinu zbog uvođenja elektronske naplate parkinga u julu mjesecu 2019. godine“. Istovremeno, rashod je bio veći i iznosio je 82.388,43 KM.