Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kako djeluju aktovke s dimnim bombama i bojom?

BiH

aktovka

Policija još uvijek traga za četvoricom razbojnika koji su u ponedjeljak oko 10 sati oteli torbu s novcem od zaštitara agencije Flek ispred tržnog centra Bingo u Mostaru. U torbi se nalazio i uređaj za bojenje novčanica u vrijednosti, računa se, između 150.000 i 200.000 KM, a koji je zaštitar aktivirao preko daljinskog.

Tako je od problema nastala prilika da u svim takvim slučajevima pljačkaši ostanu “kratkih rukava”, javlja Večernji list.

– Da bi se spriječili ovakvi neželjeni događaji, potrebno je nabaviti torbe, aktovke i spremnike koji onemogućavaju pljačkašima da poslije razbojstva troše plijen – kaže stručnjak za sigurnost Đorđe Stanić, objašnjavajući kako funkcionira taj sistem zaštite.

– Poslije otuđenja novca aktivira se alarm i elektrosignalima u unutrašnjost aktovke ili torbe pušta se dimna bomba koja boji novčanice. Upravo zbog toga pljačkaši ne mogu trošiti plijen, jer su novčanice tako postale bezvrijedni papiri, a na njima se vidi samo serijski broj. Time se boje i ruke, lica… pa je lakše doći do počinitelja.

Podsjetimo, razbojnički trud pri izvršenoj oružanoj pljački ispred skladišta tržnog centra Bingo u mostarskom naselju Centar 2 “pao je u vodu” upravo zbog ove aktovke.

Naime, jedan od dvojice napadnutih zaštitara odmah je nakon pljačke u kojoj im je oteta posebna aktovka za prijenos vrijednosti, a u kojoj je, računa se, bilo više od 150.000 maraka, daljinskim upravljačem aktivirao alarm s kojim se odmah obojio ukradeni novac i tako postao nevažeći, doslovno neupotrebljiv papir.

Uprkos pomnom planu razrađenom u detalje, četvorica razbojnika naoružana kalašnjikovom i pištoljima, očito su to predvidjela pa su na koncu i ostala “kratkih rukava”.

“U torbi se s novcem nalazio i uređaj za bojenje novčanica. Naš zaštitar je daljinskim putem aktivirao uređaj u torbi i novac neće moći biti iskorišten”, rečeno je u agenciji Flek security.