Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izazovi urbane mobilnosti

Kako do nulte stope zagađenja u Sarajevu: “Ljubljana je odličan primjer”

guzva sarajevo saobracaj marijin dvor
Foto: Screenshot/ YouTube

Magazinović je naveo da je zabrana saobraćaja zadnja faza takvog projekta jer prethodno treba osigurati da život funkcioniše normalno u tim dijelovima grada.

Postepeno smanjenje saobraćaja u gradskom jezgru pomoći će da Sarajevo do 2030. bude grad sa nultom stopom zagađenja u skladu s agendama Evropske unije i UN-a, istaknuto je danas na panel diskusiji “Izazovi urbane mobilnosti i nultog zagađenja u Sarajevu”.

Predsjednik Zelenog kluba Saša Magazinović pojasnio je da sav saobraćaj iz gradskog jezgra treba izmjestiti, za šta je prethodno potrebno omogućiti parking prostore izvan gradske zone i adekvatan javni saobraćaj.

sasa magazinovic
Foto: Fena

-Ljubljana je odličan primjer grada koji je uspješno riješio pitanja ko, kada i u kojim okolnostima može svojim automobilom doći u određeni dio grada – rekao je Magazinović.

Naveo je da je zabrana saobraćaja zadnja faza takvog projekta jer prethodno treba osigurati da život funkcioniše normalno u tim dijelovima grada.

Direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović izjavio je da su s lokalnim vlastima redovno vršili probno zatvarenje za saobraćaj ulica u centru grada, pri čemu je pojačan pješački promet na tim ulicama donio veliku ekonomsku korist, osim samog smanjenja štetnih emisija.

jovan marjanovic
Foto: Fena

-Da bi to uspjeli produžiti potrebna je koordinirana akcija privrednih subjekata, lokalnih vlasti, ali i manifestacija kao što je SFF – poručio je Marjanović i dodao da je ove godine prvi put kompletna flota vozila za SFF bila električna.

Panel su organizovali Zeleni klub i Sarajevo Film Festival, uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP).

Zeleni klub čine grupe poslanika Parlamentarne skupštine BiH, Parlamenta Federacije BiH, Narodne skupštine Republike Srpske i lokalnih skupština/vijeća.