Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vlada ks

Kako izgleda novi sarajevski tramvaj: 180 putnika i maksimalne brzine 70 km/h

tramvaj sarajevo
FOTO: Vlada KS

Ima tri vagona, klimatizovan je, ima uređaj za brojanje putnika, bežični internet, USB priključke, unutrašnji i vanjski videonadzor kako bi ulazak i izlazak putnika bili sigurniji. Potpuno je prilagođen osobama s invaliditetom

Na sajmu TRAKO 2023 predstavljen je novi sarajevski tramvaj, TANGO NF3. Švicarska kompanija Stadler koja proizvodi tramvaje naglasila je da je ovo nova generacija Stadlerovih tramvaja, a isporuka za Sarajevo počinje krajem godine.

Sajmu je prisustvovao ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta koji je kazao da nakon nove sarajevske pruge, dolaze i tramvaji.

– Ponosan sam na ulaganja u javni prevoz i na činjenicu da javni prevoz vraćamo građanima Sarajeva. Tramvaj je simbol i identitet ovog grada, zaslužili smo nove tramvaje. Isporuka počinje krajem godine, a do ljeta 2024. kompletan poručeni kontingent od 15 novih tramvaja će biti u Sarajevu – istakao je Šteta.

Tramvaj je opremljen savremnom opremom, prema posljednjim tehničkim dostignućima i usklađen je s postojećim evropskim standardima kada su u pitanju kvalitet, komfor i sigurnost.

Radi se o niskopodnim vozilima kapaciteta 180 putnika, uz 79 sjedećih mjesta. Novi sarajevski tramvaji pružaju mogućnost vožnje do 70 km/h.

Posjeduju klima uređaje, sistem za brojanje putnika, wi-fi, USB priključke za mobilne telefone, te video nadzor unutar i izvan vozila, kako bi se osigurala veća sigurnost putnika i drugih sudionika u saobraćaju. Tramvaji su u potpunosti prilagođeni osobama sa invaliditetom.

Opremljen je modernim, energetski efikasnim osvjetljenjem, s optimalno prilagođenom LED rasvjetom u unutrašnjosti. U tramvaju je razvijen i informacioni audio i video sistem, ugrađeni su displeji koji prikazuju stajališta, kao i LCD monitori za prikaz dodatnih poruka. Stolice, koje se nalaze u tramvaju, izabrali su građani Kantona Sarajevo na Danu otvorenih vrata Ministarstva saobraćaja KS.

Kompanija Stadler izrazila je zadovoljstvo što je dio historijskog projekta za Sarajevo, obzirom na dugu tradiciju vezanu za sarajevski tramvaj. Ujedno, ovo je prvi ugovor te renomirane švicarske kompanije u BiH, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.