Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Berkovići

Kako izgleda život u opštini koja nema banku, pekaru, knjižaru i trafiku (VIDEO)

berkovici

Da bi podigli novac sa svojih bankovnih računa stanovnici Berkovića moraju da idu ili do susjednog Stoca koji je u Federaciji BiH i koji je udaljen oko 20 kilometara ili do opštine Bileća koja je udaljena više od 40 kilometara

Kako izgleda život u opštini koja nema banku, pekaru, knjižaru i trafiku?! Znaju to dobro stanovnici Berkovića – jedne od najmlađih i najnerazvijenijih opština u Republici Srpskoj. Privreda ovdje gotovo da ne postoji. Lokalno stanovništvo koje je prije rata gravitiralo prema susjednom Stocu, sada je uglavnom okrenuto poljoprivredi i stočarstvu, kao jedinom izvoru prihoda, javlja BHRT.

Do posljednjeg rata Berkovići su bili mjesna zajednica u sastavu opštine Stolac. Kada su u pitanju opštinske institucije i ustanove ovdje se bukvalno krenulo od nule. Dvadeset sedam godina kasnije i dalje puno toga nedostaje, a nadležni smatraju da bi pomoć viših nivoa vlasti prema ovoj, ali i drugim nerazvijenim zajednicama morala biti veća.

“Osnovne potrebe smo zaokružili ali mislim da je za kvalitetniji život potrebno puno toga uraditi….mislim da treba uzeti i u zakonskim regulativama staviti status nerazvijenih i izrazito nerazvijenih opština u povoljniji položaj. To su prije svega mjere fiskalne politike, kaže Bojan Samardžić, zamjenik načelnika Opštine Berkovići.

Osim rijetkih privatnih investicija, u Berkovićima ne postoji nijedan značajniji privredni pogon. I putna infrasruktura je u više nego lošem stanju. Skoro pa nevjerovatno zvuči podatak da ovdje nema nijedne knjižare, pekare, trafike, pa čak i banke.

Da bi podigli novac sa svojih bankovnih računa stanovnici Berkovića moraju da idu ili do susjednog Stoca koji je u Federaciji BiH i koji je udaljen oko 20 kilometara ili do opštine Bileća koja je udaljena više od 40 kilometara.

Iako su opštinske vlasti spremne i da sufinansiraju otvaranje banke, u opštini koja prema posljednjem popisu ima nešto više od 2000 stanovnika, računicu zasad niko ne vidi. Lokalno stanovništvo uglavnom se bavi poljoprivredom i stočarstvom. Branka Milivojević sa suprugom uzgaja paprike i jagode, a pomaže im i četvoro djece.

“Ja mislim da se relativno dobro može živjeti na Berkovićima i pored toga što narod ide i odlazi. Narod voli da lakše živi s a manje rada što jeste normalno za omladinu. Svi bi mi voljeli da naša djeca sutra žive ljepšim i lakšim životom, ali mora neko i na selu da radi”, kaže Branka Milivojević.

Kao i druge lokalne samouprava i Berkovići se suočavaju sa problemom nataliteta. Upravo zbog toga, svako novorođeno dijete dobija novčanu naknadu.

“Od 2018. smo počeli nagrađivati svako novorođeno dijete sa 1000 KM. Do te 2018. smoprvo i drugo dijete nagrađivali po 200 KM, a svako sljedeće po 100 KM više, kaže Bojan Samardžić, zamjenik načelnika Opštine.

Dabranima, kako često zovu stanovnike Berkovića, ostaje samo nada u bolje sutra.