Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Kako je 300 miliona KM Bobar banke završilo na računima u Rusiji i Švicarskoj

08/09/2015

Više od 300 miliona KM Bobar banke završilo je na računima švicarske Falcone Private banke i ruske Euroaksis banke, kojima raspolažu lica iz Bosne i Hercegovine, otkrili su istražitelji Tužilaštva Bosne i Hercegovine i SIPA-e koji rade na rasvjetljavanju pljačke Bobar banke, tvrdi izvor novinske agencije Patria blizak istrazi.

Nakon što je privremena Uprava Bobar banke objavila da ova banka zbog prezaduženosti nije više likvidna, banci je 23. decembra 2014. godine oduzeta dozvola za rad i ta banka je od tada u procesu likvidacije.

Novac od kredita koje su bh. kompanije dobile od tih banaka, automatski su prebacivali na račune Falcone Private banke u Švicarskoj i Euroaksis banke u Rusiji. Nakon što bi bh. kompanije izvukle novac od stranih banaka, prestale bi vraćati kredite, a banke su svoja potraživanja namirile iz depozita Bobar banke

Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, podnijeli su 28. jula 2015. godine Tužilaštvu Bosne i Hercegovine izvještaj protiv četiri osobe zbog sumnje da su umiješane u zloupotrebe u Bobar banci u vrijednosti od blizu 10 miliona KM. Ujedno, radi se o prvoj optužnici za zloupotrebe u Bobar banci, a optužnice protiv drugih lica tek treba da uslijede.

Mediji su ranije otkrili da iza kompletne pljačke novca Bobar banke stoji najviši politički vrh u RS, na čelu sa predsjednikim Miloradom Dodikom, koji bi se – ode li sa vlasti – mogao vrlo brzo nači na optuženičkoj klupi!

Falcone Private bank je švicarska privatna banka koja se bavi upravljanjem imovinom privatnim klijentima i bogatim porodicama. Sjedište banke je u Cirihu. Njena predstavništva raspoređena su u Dubaiju, Abu Dabiju, Ženevi, Londonu…

Euroaksis banka je ruska banka u mješovitom vlasništvu, gdje većinski vlasnici dolaze iz Srbije. Ranije je Srbija kod ove banke deponovala dio deviznih rezervi, ali su rezerve Srbije povučene kada su počele izbijati afere u ovoj banci, piše agencije Patria.

Šema pljačke novca Bobar banke

Bobar banka formirala je devizne depozite kod nekoliko stranih banaka – Srbija, Slovenija, Crna Gora ali i bankama u nekoliko drugih država. Nakon toga, više kompanija iz Bosne i Hercegovine, tačnije iz bh. entiteta Republika Srpska, kod istih banaka su podigle milionske kredite, a kao kolateral za povrat kredita služili su pomenuti depoziti Bobar banke.

Novac od kredita koje su bh. kompanije dobile od tih banaka, automatski su prebacivali na račune Falcone Private banke u Švicarskoj i Euroaksis banke u Rusiji. Nakon što bi bh. kompanije izvukle novac od stranih banaka, prestale bi vraćati kredite, a banke su svoja potraživanja namirile iz depozita Bobar banke.

Istragom Tužilaštva i SIPA-e obuhvaćene su kompanije: Elvaco iz Bijeljine, Holding Drinatrans iz Zvornika, Univerzal iz Bijeljine, Progres iz Bijeljine, Grafokomerc iz Trebinja, Atlas banka iz Podgorice, Taubinger Elektrik iz Foče, Sempet Mont iz Zvornika, Bobar Group, Bobar Radio, Bobar osiguranje i Bobar Autosemberija iz Bijeljine, piše Patria.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.