Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kako je počeo rat u mom gradu: Na današnji dan je pukla cisterna u Mostaru

sjeverni-logor

Bio je trći dan aprila 1992. Snažna eksplozija odjeknula je Mostarom. “Pukla je cisterna“ pored kasarne u Sjevernom logoru ili u prevedenom – u Mostaru je “počeo rat“. S nelagodom se Mostarci prisjećaju današnjeg datuma od prije 26 godina koji je osim ogromne materijalne štete, odnio i tri života. Iako je rat u ostatku nekadašnje zemlje već bjesnio, i u Mostaru koji je dotad bio bastion bratstva i jedinstva, postajalo je jasno da se sprema ludilo.

Neki od stanovnika Zalika, naselja u kojem je cisterna eksplodirala prisjetili su se tog dana, nervoze i neizvjesnosti koja je tad vladala u zračnom prostoru nad Mostarom. Džemal je s porodicom u panici napustio grad te večeri.

– Puklo je oko 17 sati, a ja sam oko 20 sa suprugom i djecom otišao u Podveležje kod rodbine. Gore smo se osjećali sigurnije. U Mostaru je vladalo vandredno stanje. Padali su balkoni, znatno je oštećen objekat kasarne u blizini mjesta događaja, a ljudi su ostali prestravljeni, ispričao nam je.

Ostale su teorije da je cisterna koja je eksplodirala bila puna goriva, minirana i ostavljena blizu kasarne s tajmerom. Drugi su pak tvrdili da je bila ispunjena eksplozivom i granatama koje su aktivirane daljinskim upravljačem, a treći da je u nju bačen dinamit iz vozila koje je prošlo pored nje. U momentu eksplozije cestom pored kasarne je prolazila crvena škoda u kojoj su se vozili Milenko Marić i Mate Raič. Eksplozija je tijelo nesretnog Raiča uništila do mjere da se nije mogla obaviti ni sahrana. Porodica je kasnije Marićevo tijelo uspjela pokopati. Treći stradalnik bio je Ivan Kožul, vozač Zastave 128, koji je poginuo od udara kamenja i dijelova zgrade kasarne.

Beogradska Politika sutradan, 4. aprila, objavila je opširan izvještaj o diverzantsko-terorističkoj akciji u Zaliku i “napadu na gradsku kasarnu JNA Mostarski bataljon“. Mostar je malo kasnije zadesio troipogodišnji rat u kojem je grad kataklizmički razoren. Ostaci zgrade pored koje je “pukla cisterna“ ukolnjeni su prije nekoliko godina, a na istom mjestu sagrađena je Osnovna škola, pored nje veliki park, a ovih dana u toku su radovi na pasareli.