Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kako je raspoređen budžetski novac u 2016. u Mostaru

mostar

S obzirom na blokadu u kojoj se Mostar nalazi već osam godina, Budžet zahvaljujući odluci Doma naroda Parlamenta Federacije BiH donosi gradonačelnik Ljubo Bešlić uz saglasnost načelnika za Odjel finansija pri Gradskoj upravi Izeta Šahovića. Oni su koncem 2015. donijeli Budžet grada koji je bio razlog političkih trzavica na relaciji HDZ – SDA u to vrijeme, ali koji je na koncu ipak usvojen.

Grad Mostar za projekte od interesa za grad iz Budžeta za 2016. izvodio je 100 hiljada KM. Preko 60 projekata pojedinaca, udruženja i ustanova dobilo je grantove u iznosu od 500 do 3000 KM.

Najmanji iznos granta od 500 KM dobilo Udruženje roditelja iz Vijeća roditelja osnovnih škola za projekat ”Zdravom prehranom do zdrave generacije”. Tri projekta iz oblasti ”Izgradnja i razvoj lokalne demokratije” dobili su po dvije hiljade KM, odnosno ukupno šest hiljada KM.

Kada je o ekologiji riječ novac je izdvojen za zaštitu vrtača na području planice Čvrsnice, štampanje knjige profesora Ahmeta Džubura ”Zaštita prirodnog okoliša grada Mostara, pošumljavanje degradiranih južnih padina grada i pošumljavanje područja historijskog spomenika Stjepan Grad u Blagaju“.

Novac je izdvojen i za projekat OŠ Ilija Jakovljević ”Posadimo cvijet, uljepšajmo svijet”. Iz oblasti socijalne sigurnosti i zdravstvene zaštite za devet projekta izdvojeno je ukupno 13.000,00 KM. Iz oblasti obrazovanja za 13 projekata izdvojeno je ukupno 19.800,00. Novac će najvećim dijelom biti potrošen za uređenje škola.

Druga gimnazija za izgradnju ogradnog zida dvorišta škole dobit će 1.5000,00 KM, dok će OŠ Antun Branko Šimić za izmjenu otvora na zgradi dobiti 2.000,00 KM. Novac za dogradnju zida dobit će i Srednja medicinska škola i to iznos od 1.500,00 KM, dok će OŠ Kruševo za izgradnju nastavničkog WC-a dobiti 2.000 KM.

Za 14 projekata iz oblasti kulture dodijeljeno je ukupno 26.000,00 KM. Novac je dodijeljen za nabavke razne opreme, narodne nošnje, opremanje sala, izradu izložbenih vitrina u stalnoj postavci spomen kuće Džemala Bijedića.

Novac je izdvojen i za predstavu i to 3.000 KM za predstavu Lutkarske čarolije Lutkarskog kazališta Mostar. U okviru grantova za oblast sporta dodijeljeno je 28.200 KM. Novac u iznosima od hiljadu do dvije dodijeljen je za 18 projekata.

Tako će bit dodijeljen novac za nabavku automatskog čistača bazena, sportske opreme, organizaciju turnira, te poboljšanje uvjeta rada raznih klubova.