Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kako Mostarci gledaju na današnje događaje u Haškom tribunalu

mostar

Jedan od starijih Mostaraca s kojim smo danas uspjeli progovoriti u Titovoj ulici, rekao nam je da ga je današnji dan podsjetio na vikendne u kojim Velež igra neku važnu utakmicu, pa ulice u određenom periodu dana budu puste. Upravo je tako bilo danas u gradu na Neretvi.

Ratom podijeljeni centar Hercegovine bio je pust od jutra do popodneva, a svemu su istina, doprinijele i kišne padavine. Naravno, bez sumnje su građani i s dozom malog straha ostali u kućama jer dan zbog presude haškoj šestorci nije bio dan za šetnju ili izlazak.

Cijeneći ono što su nam Mostarci koji su pristali komentarisati današnju presudu govorili, jasno je da je raspoloženje na dvije strane grada dijametralno suprotno. Na jednoj, tamo gdje je ostvarena moralna pobjeda građani su zadovoljni jer je pravda koliko-toliko zadovoljena, dok je na drugoj vladalo veliko razočarenje, “zbog nepavednog političkog suđenja ljudima koji su heroji, a ne zločinci“.

U prostorijama HVIDRA-e članstvo je gledalo živi prenos iz Haaga i tamo je po okončanju zavladala tuga i briga za generalom Praljkom, čiji su čin pojedinci okarakterisali kao herojski. Na drugoj strani, živi prenos praćen je u prostorijama Udruženja logoraša i Jedinstvene organizacije boraca HNK-a i tamo je na kraju vladalo zadovoljstvo i spokoj, uz dužno prisjećanje na žrtve iz 1993.

– Zadovoljan sam jer je presuđeno politici i projektu koji su srušili ovaj divan grad, ubili ljude, protjerali, silovali, zlostavljali i projektu koji je za cilj ima komadanje Bosne i Hercegovine, rekao nam je Emir Šabanović.

Jure Stipić, pak nije dijelio njegovo mišljenje. On smatra da je Herceg-Bosna bila tek jedini način na koji su se Hrvati u BiH mogli zaštiti od druga dva naroda, odnosno dvije vojske.
– Bez obzira na današnju presudu, vjerujem da će moji potomci doživjeti da se jednog jutra probude u Herceg-Bosni, rekao je u kratkoj izjavi.

U Mostaru su od jutra na brojnim lokacijama dežurale policijske patrole i nije zabilježen nijedan incident. Na Starom mostu osvanuo je transparent na kojem je pisalo “Izronio je Stari za one što ga vole“, dok u naselju Balinovac uz grb Herceg-Bosne stajala poruka: “Čekamo vas kući“.