Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"po zakonu"

Kako početnica za 21 dan postane šef kabineta u Vladi RS

klokic-sefica-kabineta-naslovna1-1

U kratkoj telefonskoj izjavi ministar Zlatan Klokić ranije je kratko naveo da „ministar ima pravo da imenuje šefa kabineta i dva savjetnika po svom nahođenju“, navodeći kako nije prekšio nijedan zakon

Marija Vidaković, pobjednica na konkursu za posao u konkurenciji sebe same, koja je primljena kao pripravnica u Ministarstvo za evropske integracije u Vladi RS te je za samo tri sedmice napredovala do šefice kabineta ministra, postavljena je na ovu prestižnu poziciju tako što je s njom najprije raskinut “pripravnički” radni odnos a onda zasnovan novi!

Naime, otprilike ovako izgleda obrazloženje iz ovog Ministarstva na pitanje ministru Zlatan Klokiću u skadu s kojim je odredbama Zakona o državnim službenicima („Sl. glasnik RS“, br. 118/2008, 117/2011, 37/2012 i 57/2016), ili internim aktima resornog ministarstva, Marija Vidaković za samo tri sedmice od zasnivanja radnog odnosa postavljena za šeficu njegovog kabineta, piše Inforadar.

Pozivajući se na javno dostupne podatke o izboru kandidata za radno mjesto pripravnik–diplomirani politikolog u Ministarstvu za evropske integracije i međunarodnu saradnju Vlade RS, a po konkursu objavljenom 12. septembra 2019., Inforadar je ranije objavio informaciju da je kao (jedini) kandidat s najviše osvojenih bodova primljena Marija Vidaković, koja je radni odnos zasnovala 8. oktobra 2019. godine te je potom za tri sedmice strelovitom brzinom napredovala do ministrove desne ruke.

U kratkoj telefonskoj izjavi resorni ministar je, podsjećamo, tada rekao da će „odgovor biti dostavljen u zakonskom roku“, te kratko dodao da „ministar ima pravo da imenuje šefa kabineta i dva savjetnika po svom nahođenju“, navodeći kako nije prekšio nijedan zakon.

Tekst o nesvakidašnjem napredovanju Marije Vidaković od pripravnice do šefice kabineta objavili smo 20. novembra, a sedam dana kasnije stigao je i službeni odgovor na naš upit koji prenosimo u cjelosti.

„Imenovanje Marije Vidaković, nakon zasnivanja radnog odnosa u svojstvu pripravnika, na mjesto šefa Кabineta ministra, propisano je sljedećim zakonskim i podzakonskim aktima: Zakon o republičkoj upravi („Službeni glasnik Republike Srpske“ broj 115/18); Zakon o radu („Službeni glasnik Republike Srpske“ broj 1/16 i 66/18); Uredba o načelima za unutrašnju organizaciju i sistematizaciju radnih mjesta u republičkim organima uprave Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“ broj 18/09 i 105/11) i Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Ministarstvu za evropske integracije i međunarodnu saradnju („Službeni glasnik Republike Srpske“ broj 1/16 i 66/18)“, navedeno je u prvom dijelu odgovora, a potom je uslijedio šokantno obrazloženje:

„Nakon što je na javnom konkursu izabrana na mjesto pripravnika, ne kršeći navedene zakonske i podzakonske akte, sa njom je sporazumno raskinut radni odnos u svojstvu pripravnika zbog prelaska na drugo radno mjesto i zaključen je ugovor o zasnivanju radnog odnosa na određeno vrijeme.

Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Ministarstvu za evropske integracije i međunarodnu saradnju propisano je u članu 7. stav 1. da se u Кabinetu ministra poslovi obavljaju neposredno od strane izvršilaca angažovanih u mandatu ministra (šef Кabineta i savjetnici), a član 16. definiše opis poslova šefa Кabineta ministra, kao i da za svoj rad odgovara ministru. Angažuje se u mandatu ministra. Uslovi da bi neko mogao biti šef Кabineta ministra su: VII stepen stručne spreme, poznavanje rada na računaru i poznavanje jednog stranog jezika. Pored svih navedenih zakonskih i podzakonskih uslova koje ispunjava, želimo da Vas obavijestimo da je riječ o osobi koja je u Škotskoj završila prestižni fakultet University of Edinburgh, kao i to da priča engleski i francuski jezik“, navedeno je u odgovoru Ministarstva za evropske integracije i regionalnu saradnju.

Kao što je iz dostavljenog odgovora vidljivo, osim konkretnog pozivanja na član 7. stav 2 i član 16 Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Ministarstvu, ponuđeno nam je na uvid pozivanje na niz Zakona i Uredbi bez navođenja konkretnih poglavlja ili članova istih.

Ne sporeći formalno obrazovanje Marije Vidaković koja je, kako nam je saopšteno,“u Škotskoj završila prestižni fakultet University of Edinubrgh, kao i to da priča engleski i francuski jezik“, ne možemo se oteti dojmu da je riječ o jednom u nizu klijentelističkih poslova i uhljebljenja, namijenjenih samo za probrane/podobne članove društva.

Ministar nije odgovorio na pitanje da li je „pričanje“ engleskog i francuskog i diploma edinburškog Univerziteta dovoljna kvalifikacija da se osoba bez ikakvog radnog iskustva postavi na tako odgovorno radno mjesto?