Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prezentacija u sarajevu

Kako regulisati neradnu nedjelju? “Radnici će izgubiti pregovaračku moć”

Foto: Almir Razić/FENA

Na pitanje da li bi ispitanici koji su podržali neradnu nedjelju radili nedjeljom ako se nadnica poveća za 50 posto, Bećirović kaže da je 54,4 posto odgovorilo pozitivno

Neradnu nedjelju ne treba regulisati Zakon o unutrašnjoj trgovini u Federaciji BiH, već Zakon o radu, rečeno je to na prezentaciji istraživanja o posljedicama uvođenja zabrane rada nedjeljom u Federaciji Bosne i Hercegovine koju su danas u Sarajevu predstavili Damir Bećirović, Dino Arnaut, Admir Čavalić i Benjamin Nurkić.

U analizi su predstavljena predviđanja šta bi donošenje ovakve mjere u formi zakona značilo za ekonomiju u Federaciji BiH. Oba doma Parlamenta Federacije BiH usvojili su Nacrt zakona o unutrašnjoj trgovini kojim se predlaže obavezna neradna nedjelja za zaposlene u trgovinama u FBiH.

Prva studija o neradnoj nedjelji u BiH

Zastupnik Stranke za BiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Admir Čavalić kazao je da je to prva studija te vrste u BiH, za razliku od Hrvatske, u kojoj se o tom problemu vodila rasprava 20 godina i gdje je napisano na desetine sličnih studija.

Upozorio je da ta mjera ne uvodi neradnu nedjelju, već zabranjuje rad nedjeljom, i to samo za otprilike pet posto radnika u 51 posto države.

-Neko kroz populizam navodi građane na pogrešne zaključke. Ministarstvo trgovine FBiH ne može uspostaviti neradnu nedjelju, jer se ne bavi Zakonom o radu – kazao je.

Također je naglasio da manjina zemalja u Evropskoj uniji ima institut neradne nedjelje, te da većina njih pokušavaju da deregulišu rad nedjeljom.

-Uvođenjem neradne nedjelje će pasti pregovaračka moć radnika i vjerovatno će se teret rada prebaciti na druge radne dane, što znači da će radnice na kasama duže raditi tokom ponedjeljka i subote. Veliki trgovinski lanci su podržali ovu inicijativu, koja je veoma loša za male biznise – kazao je.

Radnička prava i neradna nedjelja

Član Ustavne komisije Parlamenta FBiH Benjamin Nurkić naglasio je da intencija zakonodavca koji želi uvesti neradnu nedjelju ne korespondira sa legitimnim ciljem da zaštiti prava radnika, jer neradna nedjelja ne garantuje radnicima da oni neće raditi nedjeljom, već radnik taj dan može raditi inventuru, čistiti objekt ili slično.

Između ostalog, naveo je da je Sud pravde EU naglasio da uvođenje neradne nedjelje ne korespondira sa poboljšanjem radničkih prava te je to proglasio neusklađenim sa standardima EU.

-Ovaj prijedlog pravi određene izuzetke, jer dozvoljava rad benzinskim pumpama, dragstorima, pekarama, a zakonodavac nije naveo zašto pravi izuzetke – kazao je.

Dodao je da je i Hrvatska na sličan način regulisala pitanje neradne nedjelje u Zakonu u unutrašnjoj trgovini, ali da je Ustavni sud Hrvatske dva puta osporavao to slično zakonsko rješenje.

Rezultati istraživanja

Autor studije Damir Bećirović proveo je empirijsko istraživanje koje sadrži stavove 406 ispitanika, u okviru kojih oko 30 posto radi dvije nedjelje mjesečno.

-Većina ispitanika, oko 75,1 posto, odobrava neradnu nedjelju kako bi se družili s porodicom, ali anketa je pokazala da 41,1 posto kaže da nedjelju provodi sa svojom pobrdicom – kazao je.

Na pitanje da li bi ispitanici koji su podržali neradnu nedjelju radili nedjeljom ako se nadnica poveća za 50 posto, Bećirović kaže da je 54,4 posto odgovorilo pozitivno.

Pokrovitelji analize su Udruženja “Multi” iz Tuzle i “Liberalni forum” iz Sarajeva.