Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

COVID-19

Kako se liječe oboljeli od korone u BiH: Težina stanja određuje terapiju (VIDEO)

covid_koronavirus_bolnica_medicinari_pacijenti_ilustracija

Težina kliničke slike određuje koju vrstu lijekova će primiti pacijent koji je obolio od Covid-19

Predstavnici Bosne i Hercegovine učestvuju u radu Komiteta Evropske unije za zdravstvenu bezbjednost na kojem je još 21. jula usvojen Nacrt plana vakcinacije Evropske unije protiv Covid-19, kojim su definisane i prioritetne grupe koje će se uzeti u obzir prilikom vakcinacije. I dok traje potraga za vakcinom, postoje lijekovi koji se koriste za ublažavanje tegoba pacijenata oboljelih od Covid-19.

Koje vrste lijekova se koriste u terapiji?

Težina kliničke slike određuje koju vrstu lijekova će primiti pacijent koji je obolio od Covid-19. Terapijske šeme na nivou države usaglašene su sa onima koje se koriste širom svijeta, kaže doktorica Aleksandra Radojčić, infektolog u Opštoj bolnici u Bijeljini, javlja BHRT.

– Antipiretici za skidanje temperature, kortikosteroidi koji su dugo bili osporavani, ali su neophodni, niskomolekularni heparini koji su potrebni protiv zgrušavanja krvi, visoke doze vitamina C i D, kao i cinka. Ako je neophodna, ide potpra kisikom, kaže Radojčić.

Za sada, postoje četiri lijeka koja se koriste za najteže oblike bolesti koji olakšavaju tegobe, smanjuju smrtnost i vrijeme liječenja, kaže nam doktor Ednan Drljević, infektolog. Odobren od Evropske i Američke agencije za lijekove je “Remdesivir”.

Lijek je skup i koristi se samo u bolničkom liječenju. Također, koristi se i konvalescentna plazma koja se uzima od ljudi koji su se oporavili od koronavirusa i imaju antitijela. U Sjedinjenim Američkim Državama u nekim bolnicama se koristi “Tocili-zumab”. Skup je i samo ga ljekar daje u tačno određeno vrijeme nastanka takozvane citopinske oluje, kada sprječava naglo pogoršanje bolesti.

Za “Favipiravir” – učinak nije dokazan, ali prva istraživanja pokazuju dozu optimizma.

Doktor Drljević smatra da bi mogao biti koristan, ali upozorava:

“U Turskoj je ovaj lijek odobren za liječenje. Međutim, u Bosni i Hercegovini i Evropskoj uniji nije odobren za liječenje, ali se preporučuje da se daje u istraživačke svrhe. Ljude se mora upozoriti na njegovo davanje i moraju se potpisati da su saglasni da primaju terapiju”.

– Mi taj lijek ne dajemo niti ga smijemo davati u našoj zdravstvenoj ustanovi jer nije licenciran. Korištenje ‘Remdesivira’ treba da odobri Federalno ministarstvo. Mi koristimo ostale terapije – B i C vitamin, ‘Relif forte’, ‘Flimukan’, ‘Akvamaris’ i ‘Antipiretik’, kaže infektolog Nazif Derviškadić.

Ipak, protiv koronavirusa i oboljenja Covid-19 razvoj vakcine je najveća šansa, kaže nam molekularni biolog sa Instituta za biohemiju u Frankfurtu, Ivan Đikić, koji radi na alternativnom načinu borbe protiv virusa – pronalasku lijeka. Za to će trebati najmanje dvije godine.

– Slabe tačke su enzimi virusa koji su potrebni da bi virus ušao u stanicu, razmnožio se i izašao iz stanice. Pronalaskom tih enzima kao što su protaze ili replikaze, mi smo sada stvorili dobru bazu da bi stvorili lijekove, tvrdi Ivan Đikić, molekularni biolog.

Dobar primjer je, navodi Đikić, upravo “Remdesivir”.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH nam je rečeno da je Bosni i Hercegovini za prvi mjesec dodijeljeno 1.749 od traženih 2.400 bočica ovog lijeka, u skladu sa odredbama Evropske komisije. Cijena viala je 345 eura. Ugovor će biti potpisivan do marta 2021. godine.

Iako su mnogi lijekovi građanima dostupni u apotekama, ljekari upozoravaju da se liječenje pacijenata sa teškom slikom radi samo i isključivo u skladu i uputama ljekara. Očekuje se da će Kina, Rusija, Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i Indija već početkom sljedeće godine imati svoju vakcinu na tržištu.