Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ni traga, ni gasa: Iz Srbije u BiH ulaze cisterne napunjene vodom!

BiH

cisterna

Ko umjesto gasa za automobile iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu izvozi cisterne koje su prazne, ili još češće pune vode? Istragom se već bave nadležni u BiH, a kontrolu počinje i srbijanska carina sa policijom, kako bi se provjerile sve prijave o eventualnim zloupotrebama zbog kojih tamošnji budžet može imati štetu od oko 120 miliona eura, javlja RTS.

Prijave ukazuju na to da cisterne, koje su u tranzitu kroz Srbiju, ne ulaze u Bosnu i Hercegovinu pune naftnog tečnog gasa već prazne ili napunjene vodom.

“Tu često postoji igra sa takozvanim ‘kloniranim cisternama’. Identične cisterne po obliku, boji, natpisima. Samo se zamjene tablice i vi dobijate cisternu koja ne nosi derivat već vodu, a ona koja nosi derivat ostane u Republici Srbiji”, kaže Slaviša Petković iz srbijanske tržišne inspekcije.

U naftnim kompanijama kažu da nadležnima ukazuju na te malverzacije zbog sve većeg tranzita TNG-a. Procjenjuje se da znatna količina tog gasa ostaje u Srbiji i prodaje se na crno.

“Ubijeđeni smo da je to samo papirološki prošlo, a najveći dio je zapravo ostao na domaćem tržištu, gdje je prodat bez plaćanja akcize. Akciza na TNG u Srbiji je 41 dinar po kilogramu, a u BiH je nula. Znači to je ogroman jaz koji se pojavljuje i koji sve te trgovce i kvazi-trgovce ozbiljno pokreće da se bave ovakvim stvarima”, kaže Tomislav Mičović, generalni sekretar Udruženja naftnih kopanija Srbije.

Gas koji ostaje u Srbiji bez plaćene akcize i PDV-a završava obično na malim benzinskim stanicama, po selima ili manjim mjestima, kaže Borisav Tatić iz Udruženja AD “Nafte”.

“Prema informacijama koje mi imamo, on završava u punionicama boca. Ni tu se ne izdaju fiskalni računi, prodaje se za keš”, navodi Tatić.

Kontrola cisterni sa gasom je specifična i nije jednostavna, jer su one pod pritiskom i zapečaćene.

“Prioritet carinske službe jeste da onemogući svaki pokušaj zloupotrebe na račun državnog budžeta, a u saradnji sa drugim službama na granici ćemo preduzeti dodatne kontrole kako bismo utvrdili da li su osnovane navedene tvrdnje”, navodi Carina.

Nadležni u Bosni i Hercegovini već čekaju rezultate istrage koju su pokrenuli još krajem augusta, kada su na carini u Zvorniku otkrili jednu takvu cisternu.

“Te kontrole su praktično provjera svih uvoza gasa od strane firmi koje su to uvozile iz Srbije u BiH, i dalji promet tog plina. Za bilo kakvo oštećenje budžeta BiH treba pripremiti izvještaj i poslati Tužilaštvu BiH, a ukoliko imamo bilo kakve informacije na kraju ove istrage u smislu oštećenja budžeta Srbije, kontaktirat ćemo nadležne službe u susjednoj Republici Srbiji”, kaže Ratko Kovačević iz Uprava BiH za indirektno oporezivanje.

I naftaši i Republička ispekcija očekuju da će malverzacije sa naftnim tečnim gasom biti spriječena kontolom obiležavanja goriva markiranjem, koja bi uskoro trebalo da počne.