Kako su Bužimljani na osnovu dječijih kolica shvatili da je grad prepun blizanaca

bužim 1

Sjeverozapadni bosanskohercegovački grad Bužim broji 20.000 stanovnika, a poznato je da je ovaj gradić u BiH rekorder po broju blizanaca.

Samo tokom rata (1992-1995.) 21 porodica u gradu dobila je blizance, a iza toga se krije i neobična priča.

Naime, jedna porodica je u jeku rata, 1994. godine, pokušavala doći do kolica za svoje blizance.

„Želio sam nedugo nakon njihovog rođenja da svoje blizance izvedem napolje. Trebala su mi posebna dječija kolica. Znao sam da je jedan prijatelj imao blizance pa sam ga pitao da mi posudi kolica. Ali on mi je rekao da je svoja kolica posudipo drugom prijatelju. Kada sam tog čovjeka pitao za kolica, on mi je rekao da ih je posudio nekom svom prijatelju. Tada sam shvatio da je Bužim prepun parovima blizanaca pa sam počeo istraživati taj fenomen“, pojašnjava Nedžib Vučelj.

Danas u Bužimu živi čak 150 porodica sa blizancima, što je zaista veliki broj u odnosu na broj stanovnika. Još uvijek je riječ o misterioznom fenomenu, a više je teorija zašto je to tako. Jedna od teorija ukazuje na genetska svojstva kod žena u Bužimu što bi mogao biti osnovni razlog rađanja velikog broja blizanaca.

Bužimljani imaju i svoju Facebook grupu „Bužim: Grad blizanaca“ na koju postavljaju brojne fotografije. Ova grupa je dodatno zbližila blizance ovog grada.

Kemal Dizdarević ima blizance Amira i Harisa, a dodaje da njegova šira familija, kao i familija njegove žene, također imaju brojne blizance.

Davud i Sara

Četranestogodišnji Davud i Sara Ćatić kažu kako sve u životu zajedno rade i nerazdvojni su od rođenja.

„Idemo u isti razred u školu, treniramo taekwondo, idemo na folklor i učimo Kur'an“, ispričao je Davud, prenosi Daily Sabah.