Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šaroliko

Kako su članovi Predsjedništva BiH glasali o prijemu Kosova u Vijeće Evrope?

predsjednistvo bih
Foto: Predsjedništvo BiH

Cvijanović kaže da današnje „šaroliko“ glasanje jasno pokazuje da je Bosna i Hercegovina u problematičnoj situaciji po mnogim pitanjima

Vanredna sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine održana je danas, na zahtjev člana Predsjedništva Željke Cvijanović, sa jednom tačkom dnevnog reda – stav Predsjedništva BiH u vezi sa apliciranjem Kosova za članstvo u Vijeće Evrope.

Denis Bećirović je glasao ‘za’, Željko Komšić je ‘suzdržan’, a Željka Cvijanović je glasala ‘protiv’.

-Smatram da treba glasati „ne“. Ukoliko želimo konzistentno da nastupamo na međunarodnom planu, onda moramo da poštujemo stavove naših institucija, to nije stav pojedinačnog opredjeljenje ambasadora, volonterizam ili krajnje nepoštovanje države – kazala je Cvijanović na pres-konferenciji nakon vanredne sjednice Predsjedništva BiH.

Navela je da današnje „šaroliko“ glasanje jasno pokazuje da je Bosna i Hercegovina u problematičnoj situaciji po mnogim pitanjima.

-Ovo je samo jedno od pitanja kojima se bavimo. Čitav je slijed događaja koji pokazuju nedosljednosti i gdje ambasadori ne poštuju Predsjedništvo. Ministarstvo vanjskih poslova često daje instrukcije ambasadorima bez da je pitalo Predsjedništvo za mišljenje ili da je uvažilo različita mišljenja nas tri člana Predsjedništva – smatra Cvijanović.

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope dala je prošle sedmice zeleno svjetlo za članstvo Kosovu u to vijeće, nakon što je glasao 131 od 171 prisutnog člana, 29 je bilo protiv, 11 je bilo suzdržano.

Predstavnici Bosne i Hercegovije u Vijeću Evrope nisu bili jednoglasni po tome (Branislav Borenović (PDP), Sabina Ćudić (NS), Saša Magazinović (SDP) i Snježana Novaković Bursać (SNSD)). Borenović i Novaković Bursać glasali su ‘protiv’, a Ćudić i Magazinović su glasali ‘za’ ulazak Kosova u Vijeće Evrope.

Peti član iz BiH Darijana Filipović (HDZ) nije otputovala na sjednicu VE.